Malgrat les reunions in extremis entre els partits independentistes i les pressions d'última hora, no hi ha hagut final inesperat. JxCat ha consumat el pacte amb el PSC durant el ple de la Diputació de Barcelona, celebrat aquest migdia, i la socialista Núria Marín ha sortit escollida presidenta de l'ens supramunicipal, tal com tots dos partits van acordar divendres passat.
La també alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat ha accedit al càrrec en segona volta, aconseguint una majoria simple de 23 vots, els 16 del seu grup i els 7 de l'espai postconvergent. També havien presentat candidatura ERC, que ha reunit 17 vots –els seus 16 més el de la diputada de Tot per Terrassa–, els comuns (5), Cs (4) i PP (2).
El seu primer discurs com a nova president de l'ens, Marín ha lamentat la "divisió" de la societat catalana, però ha defensat que els responsables polítics no poden defugir ni "malmetre" els "espais que compartim". Per aquest motiu, ha defensat que "el millor que podem fer tots al nostre país és evitar que allò que ens separa impedeixi treballar plegats en allò que ens uneix". També ha defensat el "diàleg" i ha assegurat que en política hi ha d'haver "abans que res, acord i diàleg".
Negociacions fracassades entre ERC i JxCat
En els darrers dies JxCat i ERC havien mantingut reunions i contactes per intentar forjar un pacte independentista, però les converses han estat en va i finalment els postconvergents han mantingut l'acord amb el PSC. Una decisió que ha irritat profundament els republicans, que els acusen d'haver barrat el pas a un president de l'ens independentista.
Així, en el seu torn d'intervenció, el republicà Dinonís Guiteras ha retret el pacte als seus socis de Govern a la Generalitat, assegurant que la victòria d'una candidatura independentista era possible, ja que hagués sumat 24 diputats provincials. En aquest sentit, Guiteras ha assegurat que li "sobta" el pacte adoptat i ha lamentat que sigui "irreversible". També ha lamentat que la institució no es pugui "alinear" amb les altres tres diputacions del país, que sí que estan governades per pactes independentistes. Tot i això, ha afirmat que faran una oposició "responsable, ferma i implacable".
Al seu torn, Joan Carles García (JxCat) ha defugit la polèmica i ha defensat la necessitat d'arribar a acords "en favor dels ciutadans". En aquest sentit, ha defensat l'"autonomia local" i s'ha compromès a "treballar per tots els ciutadans".
Cs i PP acusen els socialistes de pactar amb Puigdemont
Per altra banda, Cs i PP ha aprofitat els seus parlaments per acusar els socialistes de pactar amb l'expresident exiliat Carles Puigdemont. En aquest punt, el portaveu del primer grup, Salvador Tovar, s'ha preguntat si darrere l'acord hi ha un "document ocult" i "inconfessable" i que podria portar a l'indult dels presos. Per tot això, ha acusat Marín de consumar un pacte "sospitós", "poc transparent" i "contra natura" i ha avisat que un altre acord era possible.
El popular Xavier García Albiol, per la seva banda, ha avisat que la Diputació és una institució amb un pressupost molt elevat, de gairebé mil milions d'euros, i ha avisat que aquests podrien servir a Puigdemont pels seus "interessos".
Enrocament de posicions i retrets mutus entre independentistes
Durant les negociacions, l'espai postconvergent demanava per trencar el pacte assolit amb el PSC a la Diputació, que els republicans revertissin els que tenen amb aquest mateix partit en diverses poblacions catalanes, on van arrabassar-los l'alcaldia tot i ser la força més votada. Especialment posaven èmfasi en tres espines clavades: Sant Cugat, Figueres i Tàrrega.
Els republicans, per la seva banda, rebutjaven aquesta petició en considerar que no es podien desfer els pactes municipals, i acusaven JxCat de fer servir aquesta reversió com a "excusa" per no trencar amb el PSC. A més, fonts del partit acusen JxCat de no haver-los fet cap proposta en ferm ni haver-los entregat cap document.
Concentració contra els pactes del 155, a la porta
A fora de l'edifici, alguns centenars de persones convocades per l'ANC s'han manifestat contra els pactes amb els socialistes i per la manca d'unitat independentista. Equipats amb llaços grocs, "estelades" i cartells amb el lema "Stop155, ni pactes ni abstencions amb el 155", han xiulat a tots els diputats que han anat entrant a l'edifici sense discriminar partit.
Entre els lemes entonats, destaquen "vergonya botiflers", "ERC i PDeCAT, la paciència s'ha acabat", "gent del PDeCAT, l'heu cagat" o "Núria Marín, no".