El PSC ho té clar. L'independentisme està perdent suport entre la població catalana, i els responsables, segons els socialistes, és el mateix Govern. Així ho ha expressat avui la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, que ha valorat els resultats de l'estudi Òmnibus que va publicar aquest dijous el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, en què es constatava una diferència de gairebé 15 punts entre els partidaris de la independència de Catalunya i els contraris. "No soc una experta, però tots podem coincidir que des del 2017 no s'ha fet la independència", ha afirmat.

"Els líders van prometre la independència i van dir que preparaven les estructures del futur estat. El president Pere Aragonès deia que hi havia un camí cap a la República Catalana", ha recordat. Però, per contra, "ni ha passat ni està passant", ha explicat. "Hi ha molta gent decebuda per un Govern que va enganyar i que segueix enganyant, i tota aquesta gent està deixant de donar suport a aquesta via", ha admès. Es tracta d'una crítica molt compartida entre l'electoral independentista, que no acaba d'estar satisfet per com l'executiu ha gestionat el procés des de l'1 d'octubre. Però ha matisat les seves afirmacions: "No vol dir que deixin de ser independentistes, sinó que deixen de donar suport a un Govern que no fa el camí que volen".

Romero també ha estat preguntada per unes altres dades del CEO, en què es demostra l'ampli suport que encara recull l'opció d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya com a instrument per a resoldre el conflicte amb l'Estat. Però, en lloc de reconèixer aquesta realitat i apostar per aquesta via, la portaveu socialista ha aprofitat per tornar a posar sobre la taula la millora del finançament autonòmic, per la qual cosa ha demanat que els partits a la cambra catalana es reuneixin i negociïn aquesta opció. "És millor votar un acord que votar un trencament", ha dit en rebuig del referèndum.

Cop dur del CEO

La darrera enquesta Òmnibus del CEO, publicada ahir, recull que el moviment sobiranista estaria perdent pistonada. I és que l'estudi constata que només un 38,8% dels catalans vol que Catalunya esdevingui un estat independent. En canvi, els contraris a la independència superen amb comoditat la meitat de la població: representen el 53,5%. Una diferència, doncs, de 14,7 punts. Les dades xoquen quan es comparen amb els estudis anteriors. El maig de 2021, per exemple, l'oposició a l'independentisme ja tenia més suport a Catalunya que no pas el moviment favorable. El baròmetre del CEO remarcava que el 'no' a la independència s'imposava amb el 48,7%, davant del 44,9% a favor. Una diferència de 3,8 punts, i que ara s'ha multiplicat de manera sonada fins als 14,7 punts, més habitual dels anys previs al procés independentista. Tot i els mals auguris per a l'independentisme català, l'Òmnibus sí que constata un suport unànime entre la societat catalana per a un referèndum que permeti a la ciutadania pronunciar-se i exercir el seu dret a l'autodeterminació. En total, hi ha un 72,6% de catalans partidaris de realitzar un referèndum sobre la independència.

El paper mediador de la CUP

La CUP podria tenir el seu paper en la vaga dels mestres i professors. Després de tres dies consecutius en els quals la comunitat educativa ha omplert els carrers de Barcelona per protestar contra la gestió del Departament d’Educació, els anticapitalistes han publicat aquest dijous un comunicat en el qual s’ofereixen per prendre-hi partit: volen fer de mediadors entre sindicats i Govern. En aquest text, la CUP carrega contra el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per “no haver volgut afrontar les demandes de fons que han sigut el detonant de la convocatòria de vaga i només hagi fet moviments propagandístics amb la finalitat de dividir la comunitat educativa”.

 

Aquesta opció, però, ha estat rebutjada categòricament per Alícia Romero, que ha estat taxativa. "Considerem que la CUP no és ningú per fer de mediador perquè té interessos partidistes", ha afirmat, avisant que un partit polític no és "el més adequat" per ocupar aquest rol de negociar entre l'executiu i el món educatiu. "El Govern té prou capacitat per seure i dialogar el que consideri amb els sindicats i la comunitat educativa", ha conclòs.