Del debat monogràfic sobre 'La Catalunya real' impulsat per Ciutadans per carregar contra l'independentisme amb una bateria inacabable de retrets i zero propostes, n'ha sortit una oferta noticiable. Durant el seu torn d'intervenció, Miquel Iceta ha estès la mà al Govern Torra-Aragonès.
El primer secretari de PSC ha assenyalat que més enllà de la independència, les prioritats del seu partit coincideixen amb les del Govern i ha convidat JxCat i ERC a treballar en la direcció dels pactes posteletorals assolits a nivell local després de les eleccions municipals, uns acords que d'altra banda han estat un torpede a la línia de flotació de la unitat dels partits independentistes. "És el camí que convé seguir", ha defensat, alhora que ha subratllat la necessitat que "tots plegats" es comprometin "amb l'estabilitat". Per això ha dibuixat tres objectius -refer el consens social, impulsar el progrés econòmic i enfortir la cohesió social- i ha projectat una sèrie de prioritats de país: desenvolupament pròsper i just, educació, sanitat, combat de les desigualtats i els desequilibris territorials i lluita contra el canvi climàtic.
Però no s'ha quedat només amb paraules, sinó que ha fet un gest. Seguint l'estela del que ja havia apuntat les últimes setmanes, Iceta ha demanat al Govern que "presenti els pressupostos" abans del mes d'octubre, "si vostès volen, estem disposats a parlar-ne". Això sí, ha posat com a condició que s'abandoni la unilateralitat, perquè "no té cap sentit perseverar en l'error". Els socialistes, doncs, obren una escletxa a poder arribar a grans pactes amb l'executiu català, cosa que no passa des de l'època que Artur Mas era president.
Sintonia Iceta-Torra
Casualitat o no, aquest dimecres Iceta i Torra han escollit la mateixa corbata, de color vermell llampant. Aquesta no ha estat l'única sintonia. Al matí, durant la sessió de control tots dos han mantingut un to cordial i dialogant, esquivant les qüestions espinoses. Ja a la tarda, el president ha recollit indirectament el guant d'Iceta, tot i no fer referència explícita a l'oferiment pels pressupostos ha sigut del tot eloqüent. "Agraeixo aquest punt de partida per poder arribar a aquests acords de futur", ha apuntat, tot afegint que "hi ha un corpus de prioritats" sobre les quals podrien posar-se d'acord, "pactes d'estat, perquè el país ho necessita".
Actualment la Generalitat funciona amb pressupostos prorrogats des de fa gairebé dos anys. Els últims que van aprovar-se van ser els de l'etapa Puigdemont-Junqueras, l'any 2017. La CUP els havia tombat inicialment, cosa que va dur Puigdemont a sotmetre's a una moció de confiança. Va ser en aquell moment que va optar per incorporar el referèndum al full de ruta, una decisió que va dur la CUP d'Anna Gabriel a votara favor d'uns comptes amb els quals mai no va acabar de combregar.
L'any 2018, el Departament d'Economia no va arribar a temps d'elaborar pressupostos. Els del 2019 sí que els va poder preparar, però va preferir no dur-los al Parlament perquè no tenia els suports garantits, menys encara amb el cicle electoral a la vista. Ara, el gabinet rtreballa ja amb els números de 2020, i són aquests els que Iceta s'obre a negociar.