El debat de política general d'enguany al Parlament s'està celebrant en un context inèdit, ja que coincideix amb les dues sessions d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats. Davant la previsió que el segon ple d'investidura del candidat popular també fracassi, els partits intensificaran les negociacions per a una eventual investidura de Pedro Sánchez. En aquest sentit, l'amnistia i l'autodeterminació són al damunt de la taula i, davant aquest fet, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP i els comuns van presentar per separat diverses propostes de resolució que consideren aquests eixos i que forçaran el PSC a posicionar-se aquest divendres. Els socialistes ja han pres una decisió al respecte i, segons fonts del seu grup parlamentari, no donaran suport a aquestes propostes de resolució i hi votaran en contra. Només votaran favorablement la seva, que fa referència a prioritzar el diàleg "en el marc de la Constitució". En aquesta línia, aquestes fonts justifiquen que, amb aquest posicionament, es mantenen "fidels als principis de prudència, paciència i discreció".

La proposta dels socialistes posa el focus en tres aspectes. El primer és el que aposta per prioritzar el diàleg en el marc de la Constitució. El segon es basa a rebutjar qualsevol mena de "confrontació". Finalment, el tercer, apunta la necessitat de reconèixer "la pluralitat de la societat catalana, respectant totes les opcions i plantejaments, i obrint un diàleg entre catalans per cercar un camí conjunt". 

Totes les resolucions admeses

La Mesa del Parlament ha admès a tràmit totes les propostes de resolució registrades pels grups parlamentaris de cara al debat de política general d'aquest dijous. Al llarg del dia d'avui, i fins a les cinc de la tarda, els grups encara tenen un segon tràmit per transaccionar alguna proposta de resolució. Les principals protagonistes de les resolucions són l'amnistia i l'autodeterminació.

Per una banda, ERC subratlla en la seva proposta de resolució que hi ha una majoria clara a favor del referèndum d'autodeterminació i n'apunta l'amnistia com a "punt d'inici". Per altra banda, Junts per Catalunya exposa en la seva proposta que "l'amnistia i el reconeixement nacional de Catalunya, per tant, el seu dret a l'autodeterminació, són els elements determinants per culminar amb un compromís històric que resolgui el conflicte polític". Finalment, d'entre les formacions independentistes, la CUP destaca en la seva resolució que "l'amnistia és autodeterminació" perquè ha de servir per a "totes les persones represaliades per mobilitzar-se en favor dels drets socials i nacionals d'aquest país i per reconèixer el conflicte polític amb l'Estat". 

En canvi, els comuns eviten el terme 'autodeterminació' i sostenen que cal "posar fi a la judicialització del conflicte polític". Vox, Cs i el PPC han registrat les seves pròpies propostes per demanar que es rebutgi l'amnistia.