Després que fa dues setmanes es revelés el CatalanGate, el massiu cas de ciberespionatge que ha afectat una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista, encara no s'ha aclarit res. De fet, ahir mateix el Congrés dels Diputats va torpedinar l'intent d'obrir una comissió d'investigació a la cambra espanyola per estudiar els fets amb el vot en contra del PSOE, malgrat que dilluns s'informés que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, també van ser espiats amb el mateix programari. Davant de la negativa de Madrid, els partits catalans no s'han quedat de braços plegats: Esquerra Republicana, Junts, la CUP i els Comuns van anunciar ahir que iniciaran una comissió d'investigació al Parlament de Catalunya per tal d'aclarir el CatalanGate.
Després de l'anunci, la diputada d'ERC, Raquel Sans, es va dirigir als socialistes per a instar-los a sumar-se a la proposta del Parlament. "Cal preguntar-los si se sumen a la democràcia i a la transparència o a l'espionatge i a les clavegueres de l'Estat", va advertir. Ara bé, avui la portaveu del PSC, Alícia Romero s'ha pronunciat en la línia contrària. "No recolzarem la comissió d'investigació", ha afirmat amb contundència. "No és la via una comissió oberta on tothom pot ser-hi i on les persones que haurien de comparèixer no hi seran i no podran explicar-se". I, de fet, ha volgut preguntar-se per què els partits del govern català aposten en aquesta ocasió per una comissió parlamentària, i, en canvi, "altres vegades" no ho han fet.
Alícia Romero ha volgut justificar el posicionament de la seva formació, i ho ha fet malgrat que el Congrés dels Diputats tombés la comissió d'investigació a la cambra baixa amb el vot del PSOE. "Estem a favor de la transparència i que s'investigui tot fins al final, ho ha dit Salvador Illa i ja ho està fent el govern espanyol a través de quatre vies", ha assenyalat. En concret, ho fa amb una investigació interna del CNI, la comissió de secrets oficials, la investigació del Defensor del Poble i la via judicial. "S'han posat en marxa organismes i instruments per a aclarir els fets. Donem suport a les vies del govern d'Espanya", ha explicat.
L'acord pel català, paralitzat
Pel que fa a l'acord entre PSC, ERC, Junts i Comuns que havia de servir per blindar el català i que va presentar-se a finals de març, aquest s'estanca. De moment tampoc s'abordarà l'aprovació de la modificació de la llei de Política Lingüística al ple de la setmana vinent, després que en la Junta de Portaveus d'aquest dimarts s'hagi decidit no incloure'l. El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha proposat a la reunió que aquesta qüestió s'abordi al pròxim ple de la cambra previst per a la setmana que ve, però cap altre grup parlamentari s'hi ha sumat. Situació similar va passar a la Junta de Portaveus de fa dues setmanes quan cap partit va demanar d'incloure-ho perquè no hi havia acord amb Junts, que reclama que hi hagi consens social abans de portar-ho a aprovació. Així doncs, és la tercera vegada des que es va anunciar l'acord a finals del mes de març que s'acaba posposant.
Davant d'aquesta realitat, la portaveu del PSC ha dit que no s'han sumat a l'intent frustrat dels Comuns perquè entre les dues formacions no sumen majoria a la Junta de Portaveus, ja que necessitarien el suport d'Esquerra Republicana o de Junts per portar l'acord a la votació del ple. Així, s'ha obert a donar 15 dies més a Junts, però els ha advertit davant l'actual paràlisi: "No pot utilitzar el català com una arma llancívola entre les diferents faccions i nuclis". I és que ha recordat que dintre d'un mes la formació s'enfronta a un congrés que ha de rellevar el president, Carles Puigdemont, i el secretari general, Jordi Sànchez. "Donem 15 dies més pel consens, però en 15 dies aquest tema s'ha de portar. Hem donat un marge d'empatia, però cal tramitar-ho com abans millor", ha llançat.