"Accions dilatòries per no prendre una decisió valenta i definitiva". Així ha definit la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, la decisió de la Mesa d'esgotar la via judicial després de rebre la notificació de la JEC sobre la retirada de l'escó de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. En aquest sentit, Romero ha lamentat que la situació d'interinitat al Parlament es dilati en el temps, i ha recordat que, a parer del seu grup, el que hauria d'haver fet Borràs és un pas al costat, "retirar-se per recuperar la dignitat de la institució i el prestigi de la cambra" després de la condemna del TSJC.
Romero assenyala ERC i la CUP perquè no van aprovar la seva reforma del reglament
A més, Romero ha aprofitat per denunciar també que ahir el Parlament tombés la seva proposta de reforma del reglament, que permetia que la mateixa majoria que va investir un càrrec de la mesa de la cambra o d'una comissió parlamentària pogués retirar-li el seu suport en cas de pèrdua de confiança. Tant ERC com la CUP van frenar aquest mecanisme que hauria pogut servir per apartar Borràs del seu càrrec com a presidenta del Parlament. Per això, la portaveu socialista ha lamentat que l'independentisme tirés enrere aquesta reforma del reglament: "Ells tampoc no han estat capaços de trobar una solució i una nova presidència del Parlament per deixar enrere aquesta etapa d'interinatge i irregularitats", ha assenyalat Romero, tot remarcant la manca de "valentia" d'aquests grups per elegir un nou president de la cambra i optar per accions dilatòries que endarrereixen encara més el procés. "Tot plegat es podria resoldre si hi hagués voluntat per part dels tres partits independentistes", ha retret la portaveu socialista.
Per altra banda, Romero no ha volgut aclarir si en cas que s'acabés retirant l'escó de Laura Borràs, el seu partit presentaria un candidat per ocupar el seu lloc com a presidenta del Parlament. "No ens importa el qui, sinó per fer què. Si finalment ho decidim, ho farem; però ara no estem en aquesta discussió".
La Mesa opta per esgotar les vies judicials
Aquest dijous al migdia, el Parlament ha rebut la notificació de la JEC, tot i que la notícia sobre la seva decisió ja s'havia filtrat ahir a la nit, fet que ha enutjat Borràs i el seu advocat, Gonzalo Boye. A partir d'aquest moment, la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha convocat una reunió extraordinària de la Mesa i, segons fonts parlamentàries, la majoria de l’òrgan de govern de la cambra ha acordat seguir la línia dels dos precedents anteriors, els de Pau Juvillà i Quim Torra, i presentar un recurs contenciós-administratiu contra la decisió de la JEC i la sol·licitud de mesures cautelars.