El PSC podria sumar-se al Partit Popular de Catalunya i portar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu Govern, a la Junta Electoral Central (JEC) per les seves propostes sobre el referèndum "a l'escocesa" i sobre el nou model de finançament "singular" que han fet coincidint amb la precampanya de les eleccions al Parlament de Catalunya el pròxim 12 de març. L'executiu de Pere Aragonès, format per dirigents d'Esquerra Republicana en solitari, ha intensificat les seves propostes arran de l'avançament electoral provocat per la no aprovació dels pressupostos de la Generalitat.
🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, possibles candidats i tota la informació
Proposta "electoralista"
Per això, la portaveu dels socialistes, Núria Parlon, ha explicat aquest dimarts que els seus serveis jurídics estan valorant si s'ha utilitzat el Govern "en clau partidista" a les portes dels comicis catalans. Parlon també s'ha referit a la proposta que Pere Aragonès ha plantejat avui, que consisteix en la celebració d'un referèndum pactat amb l'Estat via l'article 92 de la Constitució amb la pregunta "voleu que Catalunya sigui un Estat independent?". Els socialistes s'oposen a aquesta iniciativa i subratllen que ara cal "unir i no dividir".
En una roda de premsa després de la reunió de l'executiva, Parlon ha criticat que el Govern "aprofiti" per llançar propostes durant la precampanya electoral. La portaveu s'ha referit explícitament a la proposta sobre un nou model de finançament que Aragonès va presentar la setmana passada, però també l'aposta per un referèndum que ha plantejat avui després de rebre un informe de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern. Segons Parlon, Aragonès ja havia tingut temps per presentar aquestes propostes abans de convocar les eleccions. Segons ha explicat, els serveis jurídics del partit estan estudiant si es pot denunciar algun dels anuncis.
Proposta que "divideix"
La portaveu no ha volgut valorar, però, si aquesta proposta podria encaixar-se dins la Constitució. La portaveu ha insistit que no és la seva aposta perquè "divideix" i perquè "no és una possibilitat per resoldre els problemes de Catalunya. Malgrat que ha dit que "de vies per fer un referèndum pot haver-n'hi", ha evitat aclarir si el camí que planteja Aragonès a través de l'article 92 de la Constitució seria una d'elles i seria viable. Parlon ha remarcat que el que ara toca és "reiniciar la reactivació de Catalunya".
Pel que fa al 12-M, la fins ara portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, serà la número 2 del PSC a les eleccions del 12 de maig. Romero va ocupar el sisè lloc als últims comicis al Parlament del 2021 i ara farà tàndem amb Salvador Illa, que torna a encapçalar la llista.