Va ser el 6 de juny de l'any passat quan el líder del PSC, Salvador Illa, inaugurava la seva aposta per refer-se del fet que, tot i guanyar les eleccions del 14F, l'executiu català tornava a tenir color independentista. Des del Palau Requesens, el PSC donava el tret de sortida a l'invent del govern alternatiu, que la formació ocuparia en solitari i que s'inspirava en la figura dels shadow cabinets britànics i en el mateix concepte impulsat pel president Pasqual Maragall l'any 2000. L’objectiu declarat del govern alternatiu és fer un seguiment crític de l’acció del govern Aragonès, "exercint una oposició rigorosa i contundent, però també constructiva, en disposició de col·laborar, acordar i treballar per contribuir a fer avançar el país".

I avui, gairebé un any exactament des de la seva inauguració, els socialistes han volgut fer-ne balanç. Tot plegat, després que només fa uns dies ja ho fes el Govern de debò, el d'Esquerra Republicana i Junts. Els independentistes van afirmar que el grau de compliment del programa de legislatura havia estat "satisfactori", i se situava en un 33,88%. Doncs bé, la portaveu del PSC, Alícia Romero, també ha descrit la feina del seu executiu amb aquesta paraula, però ha volgut apujar l'aposta en la qüestió de les xifres: 23 trobades del govern alternatiu, amb 49 documents aprovats i vuit iniciatives legislatives entrades al Parlament. A això cal sumar-hi "gairebé 2.000 reunions i 5.000 quilòmetres per tot Catalunya", segons els seus càlculs.

"Estem intentant donar resposta als problemes des del govern alternatiu, perquè molt sovint el Govern no respon a aquests temes", ha advertit. Entre altres matèries, assegura que han aprovat documents sobre la transició ecològica, sobre la memòria històrica, el pla de xoc contra la crisi per la guerra de Putin, i la violència masclista. I avui encara hi ha hagut dues novetats centrades en el finançament dels municipis i el sector de la cultura. I és que ha afirmat que "la Generalitat no ha estat a l'altura" en aquests aspectes i ha protagonitzat "deixadesa i abandonament" de les seves funcions.

Els socialistes també han presentat un document en què constaten numèricament els assoliments. Segons informa el text, el nombre total d’actuacions i compromisos a desenvolupar durant el primer any és de 96, i d'aquestes se n'han completat 53, el que equival al 60% dels compromisos assumits. Més enllà, hi ha 27 actuacions en procés i en marxa, per la qual cosa celebren que el govern alternatiu ha activat el 90% dels compromisos assumits.

Retreu el Govern les seves inversions

D'altra banda, la portaveu també s'ha pronunciat sobre altres qüestions. Sobre les mesures per protegir el català a les escoles, ha lamentat novament que el decret de l'executiu "no és coherent" amb la llei pactada per ERC, Junts, PSC i comuns. En aquest tema, ha dit que si el Consell de Garanties Estatutàries no el veta, hauria de prosperar, però no ha tancat la porta a què La Moncloa el recorri al Tribunal Constitucional: "El govern central prendrà les seves decisions". I sobre els àudios de Borràs, ha volgut reafirmar el respecte pels processos judicials i la presumpció d'innocència, si bé ha lamentat que "desprestigien el Parlament".

I també ha parlat de nou sobre l'escàndol de les inversions a Catalunya, després de conèixer-se que l'Estat només va complir un terç de les promeses. Ha afirmat que La Moncloa té un compromís ferm amb el territori català i que intentarà millorar l'execució pressupostària, però també ha posat la mirada sobre la Generalitat. Segons ha dit, Incasol només va complir el 63,8% i Infraestructures.cat ho va fer en un 54,8%. "Està molt bé que siguem exigents amb el govern d'Espanya, però que la Generalitat també faci la feina ben feta", ha llançat.