Ball de dates. El PSC ha proposat data per a la represa de la taula de diàleg: la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero, considera que l'inici del curs al setembre seria "un bon moment" per tornar a convocar les negociacions entre els governs català i espanyol. Recordem que l'última reunió de la taula de diàleg es va produir el setembre del 2021, de manera que Romero suggereix que la trobada se celebri un any més tard. A més, tant la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, com el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, van acordar dimecres una reunió entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez abans de l'estiu.

Sigui com sigui, Romero ha assenyalat que els socialistes sempre han apostat perquè els governs dialoguin i ho facin amb sinceritat. Així ho ha dit en una entrevista a l'ACN publicada aquest divendres, on s'ha dedicat a excusar a Pedro Sánchez. Concretament, ha argumentat que darrerament hi ha hagut un "període complicat" per reunir aquest espai de negociació tenint en compte la crisi d'Ucraïna i les eleccions andaluses. Si no és una cosa, és una altra. I és que, com havíem dit, al setembre farà un any de l'última reunió de la taula de diàleg (només amb membres d'ERC, no pas de Junts). En aquesta línia, ha contradit Vilagrà i ha negat que les relacions entre els governs estiguin pitjor que fa un any. La portaveu del PSC creu que la relació és "estable, amb alts i baixos, com totes". En canvi, sí que detecta "cert postureig" per part de l'executiu català: "Hi ha una actitud infantil de treballar per sota, però després fer plantades a ministres. No presentar-se a una reunió no és una solució". Finalment, ha insistit en la necessitat que Aragonès convoqui una taula de partits a Catalunya.

 

Inversions i delicte de sedició

Respecte de qüestions més concretes, Romero ha parlat de la manca d'execució de les inversions per part de l'Estat a Catalunya. Els comuns han proposat la creació d'una oficina que vetlli pel compliment d'aquestes inversions, però la portaveu del PSC no creu que calguin més organismes per controlar les execucions pressupostàries. Sí que ha reconegut que són "baixes" i "han de millorar". En canvi, aposta perquè els governs "es reuneixin quan calgui" i ha assenyalat "que ja tenen mecanismes" (com la comissió bilateral d'infraestructures). A més, ha demanat que no s'utilitzin les inversions "per fer partidisme" i que, en canvi, s'aconsegueixi una millor execució de les obres previstes enguany "posant les màquines a treballar". Fins i tot ha aprofitat per carregar contra els comuns per no posar més el focus en les actuacions pendents que la Generalitat no compleix a Catalunya i que els socialistes han xifrat en 67 l'última dècada. "Seria bo que aquí també fessin la fiscalització", ha exposat.

Una altra de les qüestions pendents és la reforma del delicte de sedició del Codi Penal, com una de les possibilitats per donar sortida als exiliats. Preguntada pels motius pels quals continua en un calaix del ministeri de Justícia, la portaveu del PSC ha dit que la proposta no s'està tramitant "perquè hi ha dubtes seriosos" que tingui el suport suficient al Congrés. Per això fa una crida a ERC: "Ha d'aclarir-se i decidir què vol fer i si realment està a favor de modificar el Codi Penal en aquest àmbit o no". Així, fins que no hi hagi les garanties que el projecte pot prosperar, el govern espanyol no el traurà a la llum. "Si ens falla un dels socis importants, com ERC, és obvi que això no ho aprovarem. Perdríem una oportunitat", ha raonat Romero.