El PSC ha proposat l’alcalde de Mataró, David Bote, per a la presidència de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). El partit dels socialistes, amb majoria al comitè executiu de l’entitat municipalista, ja ha comunicat la proposta a la resta de formacions que hi tenen representació, tal com ha avançat El Periódico. En cas de prosperar la proposta, Bote substituirà així en el càrrec l'alcalde d’Esparreguera, el també socialista Eduard Rivas, que ha estat nomenat cap de gabinet del president Salvador Illa.

Rivas, que ocupava la presidència des de l’octubre de l’any passat, ja ha formalitzat la renúncia al càrrec. Ara, doncs, l’assemblea general de l'entitat municipalista haurà de triar ara el seu substitut entre la resta de membres del comitè executiu. El batlle mataroní, l'aposta del partit, és ja actualment un dels vuit vicepresidents de la Federació. David Bote és una "figura de consens" i amb mèrits, segons destaquen fonts socialistes al citat diari.

Tres mandats a Mataró

David Bote (Barcelona, 1982) és alcalde Mataró des del 2015 i també primer secretari del PSC al Maresme. Doctor en física per la Universitat de Barcelona, el batlle maresmenc ha estat professor de secundària i tècnic de radioprotecció al sincrotró del Parc de l'Alba de Cerdanyola, així com també ha treballat al parc científic públic del 'Centro de Láseres Pulsados' salmantí. A més de membre de l'executiva de la Federació de Municipis de Catalunya, Bote pertany també a la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. 

El 2015, Bote, amb 32 anys, va deixar les aules per a incorporar-se a l'alcaldia de Mataró, en haver estat guanyador de les eleccions com a candidat del PSC amb 6 regidors i governar amb el suport de CiU —l'acord PSC-CiU es va trencar el 2017 arran de l'1-O—. La seva victòria va comportar un canvi de color al consistori de la capital del Maresme, ja que anteriorment l'alcaldia l'ocupava el convergent Joan Mora (2011-2015). En les municipals del 2019, Bote va aconseguir una victòria molt més àmplia, amb 13 escons, a un de la majoria absoluta, i va reeditar l'alcaldia amb el suport dels 2 regidors d'En Comú Podem. En les darreres eleccions locals, del 2023, el batlle mataroní va aconseguir una nova victòria àmplia, si bé amb una lleugera davallada, amb 11 escons. Bote, però, va aconseguir un tercer mandat amb un nou acord amb els comuns.

La FMC, més de 600 entitats locals

La Federació de Municipis de Catalunya que el mataroní David Bote aspira a presidir és una entitat de coordinació del món local per a promoure l'autonomia dels pobles i ciutats de Catalunya. Fundada el 1981 per 177 ajuntaments de tot el país, l'FMC participa en comissions i òrgans de la Generalitat, realitza estudis i publicacions, així com forma part de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i es coordina amb altres entitats municipalistes internacionals. Actualment, l'FMC té més de 600 entitats locals adherides —ajuntaments, diputacions, mancomunitats i consells comarcals— que engloben el 91% de la població de Catalunya. El 2002 l'entitat va rebre la Creu de Sant Jordi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!