En la política catalana, com en l'espanyola, guanyar les eleccions no és cap garantia per poder assolir la presidència de la Generalitat. Va quedar demostrat amb Artur Mas i els tripartits de Maragall i Montilla i, més recentment, amb Inés Arrimadas l'any 2017. Malgrat que sobren els exemples, Salvador Illa insisteix que vol presentar-se a la investidura encara que no compti amb els suports necessaris. Ho ha tornat a confirmar aquest dijous durant la primera reunió del grup parlamentari socialista, que ha vingut acompanyada d'una altra notícia: que el PSC presentarà Eva Granados per presidir el Parlament.
L'anunci l'ha fet el mateix Illa, que ha posat en valor la figura de la número dos del partit que, des del seu punt de vista, contrasta amb "altres propostes que volen enquistar i enrocar Catalunya en els últims 15 anys", en referència a l'aspiració de Junts per Catalunya i la CUP d'aconseguir el control de la segona institució del país. El PSC aposta per "obrir un temps nou de la mà d'Eva Granados", que garanteixi que el Parlament no sigui "una cambra per a frivolitats" i que impedeixi "trencar l'estat de dret".
Durant la seva intervenció, en obert, als 33 diputats socialistes que hi haurà aquesta legislatura, Salvador Illa ha valorat el resultat del 14-F com un "canvi de rasant" que "correspon liderar" al PSC. Per això, ha dit, es presentarà a la investidura. La seva voluntat és aconseguir presidir un govern de coalició amb els comuns. Ara bé, totes dues forces sumen només 41 escons, molt lluny dels 68 necessaris.
Missatge velat a Iglesias
En la línia del discurs de campanya del PSC, Illa ha cridat a "passar pàgina" i deixar enrere "els retrets de qui és culpable". L'exministre ha aprofitat per fer un toc d'atenció —velat a Podemos, els socis del PSOE a la Moncloa. "Cal respectar l'estat de dret", ha afirmat. I en aquest punt ha canviat del català al castellà. Illa ha deixat clar que encara que hi hagi "recorregut de millora", Espanya "és una democràcia plena", una de les 23 més plenes del món, ha destacat. Una afirmació que contrasta amb el qüestionament que n'ha fet els darrers dies el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias.
La votació clau, el 12 de març
Al seu torn, Eva Granados ha remarcat que el PSC és el partit que ha guanyat les eleccions. "Ho hem de tenir clar", ha defensat. La número dos d'Illa ha estat la mà dreta de Miquel Iceta al llarg dels darrers anys i ha estat també la veu del socialistes a la junta de portaveus i a l'hemicicle. Ara aspira a presidir el Parlament, una institució que coneix de dalt a baix.
La presidència del Parlament es decidirà el 12 de març, quan es constituirà la nova cambra catalana. Serà per votació nominal. Cada grup té dret a presentar el seu propi candidat i serà escollit el que obtingui més vots. De moment, Junts i la CUP ja han anunciat la seva intenció de postular-s'hi. Dos dels noms que sonen són Laura Borràs i Dolors Sabater.