Si els catalans rebutgen una eventual reforma constitucional, hauran de poder votar posteriorment sobre la independència. La tesi, que va apuntar per primer cop el líder del PSC Miquel Iceta en una entrevista a El Nacional, podria avançar un pas més en el dret a decidir (o mig tornar al 2013) i quedar per escrit en el document principal que els socialistes elaboraran sobre la futura estratègia política del partit.
La ponència política, que es discutirà al novembre en el marc del seu congrés, i a la qual ha tingut accés Europa Press, explica que "els socialistes proposaríem al conjunt dels espanyols altres instruments democràtics (per exemple, una Llei de la claredat com la canadenca) que establissin les condicions per a, si escau, verificar el suport ciutadà a una eventual secessió".
Sobre les condicions que es plantegen de cara a una reforma de la Carta Magna, els del carrer Nicaragua es fixen "el ple reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, els seus drets històrics, i la singularitat del seu autogovern". Critica la suma de "despropòsits" duts a terme per l'actual govern del PP, així com que el moviment català "ha estat parasitat per l'operació de refundació de CDC, mitjançant la impostura independentista".
Aliança d'esquerres
Però no només reflexiona sobre l'encaix, sinó també sobre les aliances polítiques d'esquerres a Catalunya que puguin aspirar a governar-la. El partit es proposa, seguint la tradicional línia del diàleg obert, una col·laboració el més estreta possible entre forces progressistes, i ofereix una agenda de propostes polítiques pels propers anys que aposta per una sortida "justa" de la crisi enfortint els pilars de l'Estat del Benestar, i per una regeneració democràtica que inclogui lleis com la reforma dels partits o el sistema electoral.
Sobre l'elecció de la cara visible del PSC, el text contempla que sigui mitjançant un sistema de primàries obertes a la militància, i càrrec al qual Iceta ja ha dit que es postularà. Concretament, aquestes se celebrarien el dissabte 15 d'octubre, i els eventuals competidors haurien d'anunciar la seva voluntat el 21 de setembre com a màxim. Una de les que encara s'ho pensa és, per exemple, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que ha participat molt activament en aquesta última campanya del PSOE pel 26-J, i ciutat en què la formació ha aconseguit el primer lloc.