En quatre anys han passat moltes coses. Per començar, el PSOE ha passat de l'oposició al govern espanyol. I això també s'ha vist en els seus congressos federals. Si en el del 2017 es parlava de "plurinacionalitat" i d'una "reforma constitucional federal", així com de la Declaració de Granada del 2013, aquestes referències van desaparéixer en la ponència marc del congrés d'enguany. Però durant el procés de deliberació s'ha corregit lleugerament. Segons ha pogut confirmar ElNacional.cat, s'han aprovat dues esmenes --una del PSC-- que encarrilen de nou els socialistes cap a la via federal.

L’esmena del PSC, la 1957, modifica el punt que parla de l’”Espanya multinivell” i de l’aprofundiment de l’Estat de les autonomies. En aquest sentit, hi afegeixen una referència explícita a la declaració de Granada, la declaració de Barcelona i les resolucions de l’últim congrés, on es parlava de plurinacionalitat. De fet, el text resultant assenyala que “l’enfortiment del projecte d’Espanya també se sustenta en el reconeixement i empara de la seva pluralitat lingüística i cultural”. Allà on es parla de diàleg, els socialistes catalans aconsegueixen que es parli també de “retrobament entre catalans i entre Catalunya i la resta d’Espanya”.

esmena psc

Per altra banda, en comissió s’ha aprovat una altra esmena, que no provenia del PSC però que els socialistes catalans subscriuen. Va en la mateixa línia: “Tot això i molt més ha estat profusament recollit i senyalat a la Declaració de Granada cap a una estructura federal de l’Estat, que el Consell territorial del PSOE va aprovar el juliol de 2013, la vigència de la qual reivindiquem els socialistes espanyols amb ocasió d’aquest 40 congrés de 2021. Algunes d’aquelles propostes exigeixen una reforma de la Constitució per a la qual es requereixen àmplies majories que continuarem intentant conformar, perquè les reformes proposades llavors són encara més peremptòries”. I conclou: “El PSOE assumeix el compromís de treballar per enfortir i actualitzar l’Estat autonòmic seguint els millors exemples de països del nostre entorn amb estructures federals exitoses”.

WhatsApp Image 2021 10 16 at 17.44.29WhatsApp Image 2021 10 16 at 17.44.55

"Valors republicans"

Una altra esmena aprovada té a veure amb un tema que genera debat per als socialistes com la monarquia. I ho resolen fent equilibris. El text afegit assenyala que "el PSOE es reafirma de forma clara en els valors republicans i democràtics que ha defensat al llarg de tota la seva història", però al mateix temps "confirma lleialtat al pacte constitucional de 1978, que contribueix a donar llum a la nostra democràcia i garanteix els drets i llibertats de la ciutadania espanyola". Una altra esmena aprovada defensa que la monarquia ha de ser exemplar i que confien que la justícia, de forma independent, "determini les responsabilitats que corresponguin en cada cas".

Abolició de la prostitució

La ponència del PSOE també recollirà el compromís d'abolir la prostitució a través d'una llei impulsada al llarg d'aquesta legislatura. Serà una norma integral, segons fonts socialistes, que no se centrarà només en els proxenetes i preveurà sancions per als clients. L'objectiu, diuen, és posar punt i final al tràfic de dones amb finalitats d'explotació sexual.

Felipe Sicilia, nou portaveu

A banda d'un nou text polític, el Congrés d'aquest cap de setmana a València també servirà per a escollir una nova executiva. S'espera una àmplia remodelació, com ja va passar el 10 de juliol a La Moncloa. De moment, ja hi ha el primer nom confirmat: Felipe Sicilia, actual portaveu adjunt del grup socialista al Congrés dels Diputats, serà el nou portaveu de l'executiva federal, segons confirmen fonts socialistes. Pel que fa a la presència catalana, només està confirmada la presència d'Eva Granados, en tant que portaveu del PSOE al Senat. Però podrien entrar-hi altres figures, com la ministra de Transports, Raquel Sánchez.