Compromís del govern espanyol. Així ha definit el PSC com actua l'Estat en relació amb Catalunya en la polèmica qüestió dels pressupostos. I és que ahir es va revelar que, segons les últimes dades d'execució del pressupost del 2021, l'Estat va invertir a Catalunya només el 35,8% del que va comprometre als pressupostos, acordats entre el govern de Pedro Sánchez amb ERC i el PDeCAT, entre altres, segons ha publicat aquest dilluns el Ministeri d'Hisenda. En total, a Catalunya es van destinar 739,8 milions d'euros dels 2.068,1 previstos inicialment als comptes del govern espanyol, la qual cosa es tradueix en el fet que Catalunya va ser la comunitat autònoma de l'Estat més castigada en termes percentuals. A l'altre costat de la balança hi ha Madrid, que va veure com l'Estat hi va invertir un 184% del previst amb 2089 milions d'euros executats dels 1.229,4 milions previstos inicialment.
Malgrat aquestes pèssimes dades per als interessos econòmics de Catalunya, el PSC, com de costum, ha sortit en defensa de La Moncloa i de la seva feina pressupostària. "Val la pena recordar que el compromís del govern d'Espanya amb Catalunya és total", ha afirmat la portaveu socialista, Alícia Romero. En aquesta línia, ha volgut remarcar que les inversions promeses pel govern de Pedro Sánchez són majors que les que aparaulava Mariano Rajoy, la qual cosa demostra un "augment important del compromís d'inversió", sense tenir en compte que després molts cops no s'ha complert. "És cert que hi ha hagut una baixa inversió", ha reconegut finalment, si bé ha volgut subratllar que el govern central està fent un "esforç" aquest any per a mantenir la paraula. "Aquest és el camí que ha de seguir. Vetllarem perquè sigui així".
El 'no' a la llei del català
Alícia Romero també s'ha pronunciat sobre el 'no' dels socialistes al decret llei anunciat ahir pel Govern que pretén donar cobertura a l'acord del català, el qual ja es va pactar amb el PSC. La portaveu s'ha mantingut en la mateixa línia que ja va manifestar dilluns, i ha dit que les dues mesures legals no estan "en consonància". "El decret llei no estableix el castellà com a llengua d'aprenentatge, de fet no es parla del castellà, i parla de la inaplicació de percentatges numèrics", ha criticat. En definitiva, la socialista ha retret que aquesta mesura no permet donar compliment a la resolució del TSJC, que imposa el 25% de castellà a les escoles catalanes. "El consens de la llei no es pot mantenir en el decret llei perquè no resol la problemàtica de la sentència, i les sentències s'han de complir".
I també s'ha pronunciat en una línia similar a la que ja porta defensant des de fa dies, que és la presència del castellà als centres educatius. Romero ha volgut compartir la seva convicció que és important que aquesta llengua també tingui protagonisme amb caràcter vehicular, com ja el té el català, per respondre així a la realitat social actual, amb una gran presència del castellà a les aules. "A Catalunya ha variat molt la riquesa plurilingüe", ha indicat, abans de continuar per explicar que ja hi ha "moltes escoles" que fan una assignatura en castellà: "No entenem que no puguem obrir la porta a això".