El PSC ha volgut fixar-se en les enquestes de diversos mitjans per autofelicitar-se pel seu canvi de candidat d'última hora. "Més enllà de la intenció de vot, que ha crescut per les candidatures socialistes, veiem que la societat catalana prefereix majoritàriament Salvador Illa com a president de la Generalitat", ha reivindicat la portaveu socialista, Eva Granados, en la roda de premsa d'aquest dilluns. 

Granados ha recollit les declaracions que va fer la setmana passada el secretari primer del PSC, Miquel Iceta, sobre que el PSC no volia oferir un candidat, sinó un president. "Molts veuen en Illa el president que no tenim", ha reivindicat fent una apel·lació al vot útil.

I és que per a Granados, la candidatura de l'encara ministre de Sanitat ha fet tornar la "il·lusió". Per aquest motiu ha reclamat que tothom que vulgui "un canvi" respecte el Govern de JxCat i ERC voti la candidatura d'Illa. Això és una crida directe als votants dels altres partits unionistes, els quals quedaran molt lluny del PSC, segons les enquestes.

"Els vots que li poden arribar són vots que van més enllà de la nostra candidatura, les nostres sigles i el nostre projecte polític. Ens presentem per tenir el canvi que necessitem i fer un bon govern que es preocupi per tots els catalans. Estem en disposició de recuperar el país que hem perdut", ha insistit.

No veu motius per ajornar el 14-F

Granados també s'ha referit al possible ajornament de les eleccions i ha rebutjat que hi hagi motius perquè això passi. "És l'obligació del Govern que tots els catalans puguin votar. Està en mans de l'Executiu i el Procicat establir les mesures necessàries", ha instat.

De fet, la dirigent socialista ha estat concreta i ha afirmat que només un escenari de confinament domiciliari general justificaria l'aplaçament dels comicis. Per justificar aquest posicionament tan contundent, que coincideix amb la pujada de vots i escons que els atorguen les enquestes després de canviar Iceta per Illa, Granados s'ha referit a les eleccions d'Euskadi i Galícia (algunes comarques no van poder votar, violant-se d'aquesta manera el sufragi universal), també les nord-americanes i les del Barça, les quals encara estan en dubte.

Cal recordar també que diversos experts s'han mostrat contraris a la celebració de les eleccions com l'investigador i professor de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, el cap del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol i director de l'Irsicaixa, Bonaventura Clotet, o el cap de Medicina Preventiva i d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla.