Tot i guanyar les eleccions del passat 12 de maig, el PSC no ha aconseguit aquest dilluns la presidència del Parlament ni tampoc té majoria al nou òrgan rector de la cambra catalana perquè la suma de Junts i Esquerra Republicana (quatre membres) supera els tres socialistes. La qui era portaveu del PSC al Parlament la darrera legislatura, Alícia Romero, ha expressat en una roda de premsa posterior al ple de constitució de la 15a legislatura que l'acord independentista per a la Mesa no és "ni una majoria operativa ni té possibilitats de governar" perquè "així ho van decidir els ciutadans el 12 de maig". En aquesta línia, Romero l'ha batejat com una "minoria de bloqueig" i que pot "bloquejar Catalunya". Malgrat això, els socialistes confien que aquesta entesa per l'òrgan rector no prefiguri els pactes per a la investidura i la número dos de Salvador Illa ho ha deixat ben clar: ara, l'única prioritat i aposta és treballar per investir el primer secretari del PSC de la mà d'ERC i Comuns Sumar i formar una "majoria progressista" amb "generositat". Una generositat, de fet, que sostenen que han tingut al llarg de les negociacions d'aquestes setmanes, on Alícia Romero ha revelat que van oferir la presidència de la cambra als republicans.
🔴 Constitució de la mesa del Parlament, DIRECTE | Última hora de l'elecció
Sobre la nova Mesa, Alícia Romero ha volgut recordar que l'acord Junts-ERC-CUP no és "operatiu" perquè és una "majoria que va fracassar durant la 14a legislatura", quan tenien 74 diputats: "Aleshores sumaven i això va comportar eleccions anticipades. Ara no té suports suficients per tirar endavant la majoria que li permetria governar". És en aquest context que la socialista ha assenyalat que "Catalunya no pot perdre més el temps perquè té molts reptes i oportunitats" i que l'única resposta a això és "articular una majoria progressista", que és el que van "dir els ciutadans" el 12 de maig.
Des de la perspectiva d'entendre's amb republicans i Comuns, Romero ha exposat que van oferir la presidència del Parlament als de Marta Rovira: "Ens sembla que era una mostra de generositat per poder formar aquesta majoria progressista i ells hauran d'explicar per què no han acceptat aquesta proposta majoritària de 68 diputats i han acabat fent altres apostes. Espero que cadascú doni les explicacions oportunes". En relació amb les converses per constituir la Mesa del Parlament, Alícia Romero ha destacat que han parlat amb tots els grups parlamentaris menys Vox i Aliança Catalana. Tampoc s'han reunit amb la CUP, ja que diuen que aquests ho van rebutjar.
El PSC rebutja el terme de "Mesa antirepressiva"
Davant el fet que s'hagi materialitzat un acord per a una "Mesa antirepressiva" i que ERC i la CUP volien que també integrés Comuns Sumar però no el PSC, la resposta dels socialistes ha estat contundent: "Va ser el govern d'Espanya qui va aprovar uns indults. S'ha aprovat una llei d'amnistia amb 19 diputats del PSC i que ha estat impulsada pel govern del PSOE amb Sumar. Si algú ha donat mostres de voler que la normalitat arribi a Catalunya, de tornar a fer polític, hem estat els socialistes entre altres".
Pel que fa a l'elecció de Josep Rull, el PSC l'ha volgut felicitar pel seu nou nomenament com a president del Parlament, tot i que el discurs que ha pronunciat és "del passat", per als de Salvador Illa: "Si tenim ganes de prendre decisions, sap greu que alguns discursos mirin més enrere que endavant". Ara, Rull haurà d'iniciar reunions amb els presidents dels grups parlamentaris per nomenar un candidat a la investidura. Una possibilitat seria que no proposés inicialment Illa: "No tenim por que hi hagi obstacles. Si Salvador Illa té els suports necessaris per ser president, no crec que Josep Rull ho bloquegi. Em sembla que tothom coneix bé les regles democràtiques".
Els comuns critiquen ERC per no haver acceptat la presidència del Parlament
Al seu torn, el diputat de Comuns Sumar, David Cid, ha criticat en una compareixença el fet que Esquerra Republicana rebutgés la presidència del Parlament que li va oferir el PSC i que ells hi estaven d'acord. Per a Cid, s'ha desaprofitat l'oportunitat d'una "Mesa d'esquerres" i ha apuntat contra els republicans i la CUP per permetre una presidència "convergent". A més, Cid ha assegurat que el PSC, Junts i Esquerra Republicana els van oferir una secretaria a la Mesa, però que la van declinar pel fet que només tenen sis escons i complicaria tot el treball parlamentari perdre un membre que anés a la Mesa. Al mateix temps, el parlamentari ha instat a treballar per una "majoria progressista" i considera que no s'hauria de celebrar un ple d'investidura fins que no hi hagi cap majoria que la garanteixi.