En marxa el relleu al lideratge del PSC. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha comunicat formalment davant de l'executiva del partit la decisió que es convoqui un congrés extraordinari el 18 i 19 de desembre a Barcelona per substituir-lo i renovar l'executiva del partit. Iceta ha anunciat que presentarà la seva renúncia, en el moment que estatutàriament correspongui, per desencadenar aquest procés. 

El primer secretari ha fet aquest anunci, ja esperat, en el marc de la primera reunió de l'executiva del PSC que s'ha celebrat després de les vacances d'estiu. El president del grup socialista al Parlament, Salvador Illa, ho ha comunicat en roda de premsa.

 

Illa, candidat

Amb l'anunci d'Iceta, l'executiva ha rebut l'encàrrec de constituir la comissió organitzadora del Congrés. Un cop el consell nacional aprovi la convocatòria es posarà en marxa el reglament de primàries i s'obrirà el procés de designació de candidats. Qualsevol militant podrà concórrer i Illa ha avançat que s'hi presentarà.

De fet, una de les raons que, segons Illa, ha exposat Iceta per anunciar la seva marxa de la primera secretaria és que la "tradició del PSC és que no hi ha bicefàlies entre la direcció del partit i el grup parlamentari". En aquest sentit, ha afegit que després de les eleccions autonòmiques, en que Illa va assumir el lideratge de la candidatura, ja estava previst aquest "relleu natural".

Iceta ha assenyalat també com a detonant de la seva decisió qüestions d'agenda, atès que les seves responsabilitats com a ministre de Cultura i Esports, que va quedar en les seves mans després de la darrera remodelació de Govern, no són compatibles "amb dedicar el temps i les energies necessàries per a la responsabilitat de primer secretari del partit".

Paper Iceta

Tot i que s'ha evitat parlar de quin paper assumirà a partir d'ara Iceta, Illa ha assegurat durant la roda de premsa que no concep el PSC sense Miquel Iceta i ha explicat que aquest parer s'ha expressat també al llarg de l'executiva a diferentes intervencions. No ha volgut aclarir, però, si aquesta presència podria ser des de la presidència del partit.

El caràcter extraordinari d'aquest congrés comportarà que no s'alterarà el ritme normal dels congressos ordinaris -el proper s'haurà de celebrar el 2023, aproximadament-, i limita el seu abast a la renovació del primer secretari i la comissió executiva, però no una renovació a nivell de federacions.

Illa ha destacat que el Congrés formularà una apel·lació al caràcter de projecte col·lectiu del PSC i a tenir permanentment presents els valors i principis fundacionals del PSC, com a pilars en què assentar les seves decisions.

Taula de diàleg

El president del grup parlamentari ha evitat pronunciar-se sobre si el president espanyol, Pedro Sánchez, ha de participar o no a la reunió de la taula de diàleg, com reclama el president Pere Aragonès i ha insistit que serà l'executiu espanyol qui ho decideixi. Ha retret al Govern de Catalunya i en particular al president, Pere Aragonès, que "no està en condicions de donar lliçons a ningú en matèria de diàleg", perquè no va intervenir a la reunió de presidents autonòmics que es va celebrar a Salamanca i perquè ell "no obre cap diàleg sinó que dona continuïtat al que va obrir el president Quin Torra". "Sentir que es fa bandera del diàleg, em sembla molt agosarat", ha reblat.

En canvi, Illa sí s'ha mostrat partidari que Iceta formi part de la taula de diàleg, per part del govern espanyol.

Durant la roda de premsa el dirigent socialista també ha estat preguntat per la polèmica entorn a la decisió del govern espanyol d'aparcar els propers quatre mesos la reforma del delicte de sedició. Ha assegurat que es tracta d'un "compromís que va assumir per aquesta legislatura el president del govern" i "per tant no hi ha cap incompliment", i que es tracta d'una reforma que en última instància correspon al Congrés dels diputats, que és on s'ha de tirar endavant.

 

A la imatge principal, el primer secretari i ministre de Cultura, Miquel Iceta, el dia de la presa de possessió del departament / Efe