El PSC de Salvador Illa guanyaria les eleccions al Parlament de Catalunya, aconseguint entre 35 i 41 diputats, de 2 a 8 més dels 33 que té ara a la cambra catalana, segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió. Els socialistes mantenen l'avantatge sobre ERC, que seria la segona força amb entre 30 i 36 diputats pels 33 que té ara. Així, l'empat al Parlament es desfaria i el PSC esdevindria el partit amb més diputats. Per la seva part, Junts per Catalunya continuaria sent tercera força, però empitjorant de manera clara els seus resultats respecte al 14-F amb una forquilla entre 19 i 24 escons, que en els millors dels casos suposaria perdre 8 diputats respecte als 32 amb els quals compta actualment. En l'última enquesta publicada pel CEO a finals de juliol d'aquest 2022, els socialistes i els republicans es movien en les mateixes xifres: al PSC li donaven entre 36 i 42 diputats i a Esquerra entre 31 i 37, per tant, en els dos casos la forquilla baixa en un escó. Per contra, a Junts per Catalunya li donaven entre 22 i 27 escons.
El PP creix a costa de Vox i Ciutadans
Per darrere dels socialistes i els dos grans partits independentistes se situa el PP. Si les eleccions del 14-F van suposar un abans i un després pels populars catalans, aconseguint un dels pitjors resultats de la seva història amb només 3 escons, ara aconsegueixen remuntar de manera clara fins als 11-16, segons el CEO, fet que suposaria un increment de 13 diputats en el millor dels casos pel PP i de 8 en els pitjors. En l'anterior baròmetre ja es va detectar aquesta millora dels seus resultats electorals, fet que es va relacionar amb l'efecte provocat per l'arribada d'Alberto Núñez Feijóo al capdavant del partit. Així, passen de convertir-se en el partit amb menys representants al Parlament amb la quarta força de la cambra.
Els bons resultats dels populars contrasten amb els de Vox i Ciutadans, els seus rivals a la dreta. En el cas dels taronges, la desfeta que es palpa a tot l'Estat en les eleccions autonòmiques i municipals del maig del 2023 també es viuria al Parlament, on segons el CEO podrien treure com a màxim 4 diputats, però al mateix temps podrien també desaparèixer de la cambra catalana amb 0 escons. En les eleccions al Parlament del 14-F en va aconseguir 6, que ja va suposar un daltabaix molt important respecte a les del 2017 quan van guanyar els comicis amb 36 representants. Per altra banda, Vox va irrompre de manera sobtada al Parlament el 14-F amb 11 diputats, uns resultats que ara no podrien repetir: el CEO dona als ultres una forquilla d'entre 6 i 10 diputats.
La CUP, per la seva part, continuaria sent la cinquena força del Parlament, amb uns resultats similars als actuals: ara mateix compta amb 9 representants a la cambra catalana i el CEO els hi dona una forquilla de 8-12 diputats, fet suposaria que en el pitjor dels casos perdrien un escó i en el millor en podrien arribar a assolir 12, el que seria el millor resultat històric pels anticapitalistes. En Comú Podem, el partit capitanejat per Jéssica Albiach es troba en una situació similar als cupaires: actualment tenen 8 diputats i la forquilla que els hi dona el CEO balla entre els 6 i els 10.
Es manté la majoria independentista al Parlament?
Aquesta legislatura se sol identificar com la del 52% independentista, en referència a la suma dels vots pels partits independentistes al Parlament de Catalunya (ERC, Junts i la CUP), que es traduïa amb una majoria de 74 diputats independentistes entre les tres formacions. Ara, amb la nova enquesta del CEO, aquests podrien sumar-ne 72 en el millor dels casos, és a dir, que tots tres treguin el número màxim de diputats que els hi dona l'enquesta. Així i tot, la suma seguiria sent més baixa que el total actual. En el cas contrari, és a dir, que els tres partits treguin la xifra més baixa de la forquilla, el total seria de 57 diputats, 17 menys que ara.
Això repercuteix als resultats dels partits unionistes o no independentistes, com és el cas d'En Comú Podem. En aquest sentit, la suma de les formacions que no són ERC, Junts i ERC arriba a 71, fregant la xifra màxima dels independentistes. Per contra, si se sumen els resultats de la forquilla baixa, el total seria de 58 diputats.
Després de la sortida de Junts del Govern de la Generalitat, un dels conceptes dels quals s'ha tornat a parlar molt en les últimes setmanes és el del tripartit, és a dir, un govern entre ERC, PSC i Comuns. Ara, segons revela l'enquesta del CEO, la suma d'aquests partits seria de 71 diputats tenint en compte la seva forquilla més baixa, i de 87 en la més alta: una majoria molt àmplia.
Quin és el líder polític més ben valorat?
Com sol passar en la majoria d'enquestes, cap líder polític aprova en el darrer baròmetre del CEO. Qui està més ben valorat és el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, però es queda a una dècima de l'aprovat, amb un 4,9 de mitjana entre tots els enquestats. El líder republicà era, en el darrer baròmetre del CEO publicat al juliol, l'únic polític que aprovava amb un 5,1. Ara, el segueix Jaume Asens, líder dels comuns al Congrés dels Diputats, amb un 4,5. Empaten en la tercera posició el president Pere Aragonès, la cupaire Eulàlia Reguant i Jèssica Albiach. Tot i que guanyaria les eleccions amb el PSC, Salvador Illa només arriba a un 4,3 de nota de valoració, empatat amb qui va ser cap de llista de la CUP en les últimes eleccions, Dolors Sabater.
Ciutadans, el partit amb menys retenció de vot
Una de les dades que fa més evident la caiguda de Ciutadans és el fet que només un 34% de les persones que el van votar en les últimes eleccions, les del 14-F, els tornarien a votar, segons el CEO. Això converteix als taronges en el partit amb la taxa de retenció de vot més baixa de tot el Parlament, a molta diferència del segon, que és el Partit Popular amb només un 56%. A l'altre costat de la balança hi ha la CUP i En Comú Podem, amb un 82% i un 81%, respectivament. La resta de partits es mou entre el 72 i el 78% de fidelitat.
Així, on van a parar la majoria de vots que van ser per Ciutadans en els últims comicis? Un dels principals beneficiats seria el PP, ja que si bé és un partit amb baixa taxa de fidelitat, n'arreplega molts dels que els taronges es deixen pel camí. Pràcticament, hi ha tantes persones que el 2021 van votar a Ciutadans que tornaria a apostar pel mateix partit com els que se n'anirien al PP, un 34% i un 30%, respectivament. També es significativa la quantitat de persones que marxen de Ciutadans a PSC (9%) i a Vox (7%). Pel que fa als parits independentistes, cal destacar que si bé Junts perd força al Parlament, passant de 32 diputats a un màxim de 24, això no repercuteix positivament a ERC, que podria millorar els seus resultats fins a 36 escons, però també en podria perdre 3 fins a situar-se a 30. Això implica que la CUP recull bona part d'aquests vots, un 8% concretament, mentre que ERC només en replega un 4%. Per altra banda, un 7% de les persones que van optar per ERC en les passades eleccions ara triarien la CUP i un 5% a Junts.