El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president d’Units per Avançar, Oriol Molins, ha signat aquest dilluns un nou acord de col·laboració electoral i de legislatura. Després de pactar una col·laboració ara fa tres anys per "la situació política que vivia Catalunya la tardor del 2017", ara tornen a renovar l'aliança. "Aleshores vàrem creure que era el moment de sumar esforços en el si del catalanisme polític [...] per donar veu a tots els catalanistes no independentistes de l’esquerre al centre".

Les dues formacions polítiques fan "una valoració positiva de l’acció parlamentària duta a terme de manera conjunta", ja que consideren amb la seva acció parlamentària han fet "control al Govern". Per això, renoven "l’acord de col·laboració electoral i legislatura". Aquest pacte remarca que “les candidatures electorals per a les quatre circumscripcions a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya les integraran exclusivament membres del Partit dels Socialistes de Catalunya, d'Units per Avançar i persones independents”.

El pacte de legislatura del PSC i d’Units per Avançar

L'acord, signat amb la presència de la portaveu del grup parlamentari PSC-Units, Eva Granados, i del secretari general d’Units, Ramon Espadaler, també recull que es crearà un comitè d’enllaç encarregat de fer el seguiment de la campanya electoral i que els diputats formaran part del mateix grup parlamentari, que mantindrà el seu nom “Socialistes i Units per Avançar”. 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el president d’Units per Avançar, Oriol Molins, ha renovat l'acord de col·laboració electoral i de legislatura. / Sergi Alcázar

Entre els punts acordats, destaca:

  • "Les dues formacions entenen que la garantia d'una bona convivència entre els catalans i entre Catalunya i la resta d’Espanya implica treballar des del diàleg per refer els consensos trencats aquests anys a Catalunya i per renovar el pacte constitucional".
  • "Les dues formacions consideren que les pròximes eleccions són l’oportunitat perquè Catalunya posi fi a una dècada de xoc institucional, de divisió social, de creixement de les desigualtats socials i de retrocés econòmic". 
  • "Les dues formacions prioritzen l’impuls a un govern que treballi per donar seguretat i certeses a la nostra societat amb una bona gestió de la pandèmia provocada per la COVID-19 i per fer dels fons extraordinaris per a la reconstrucció social i reactivació econòmica un instrument que ajudi a fer realitat les transformacions necessàries per bastir un model socioeconòmic robust, inclusiu i sostenible".
  • "Els diputats i diputades de cadascuna de les formacions, en aquelles votacions i decisions parlamentàries relatives a la consciència personal o a certs àmbits programàtics, que es determinaran per la direcció del grup parlamentari, podran votar de manera diferenciada. Concretament, pel que fa a l'àmbit de l'ensenyament, ambdós partits es comprometen a respectar la Llei d'Educació de Catalunya i, en el de la sanitat, a garantir el manteniment i desenvolupament del sistema sanitari català".

Gemma Lienas, de Catalunya Sí que es Pot al PSC

Aquest dilluns també s'ha sabut que l'escriptora Gemma Lienas serà la número 4 de la llista del PSC a les eleccions previstes per al 14 de febrer, segons han avançat diversos mitjans i han confirmat fonts del PSC a l'ACN. Lienas va ser diputada al Parlament entre el 2015 i el 2017 al grup de Catalunya sí que Es Pot (CSQP) i va ser la número 2 de la llista encapçalada per Lluís Rabell a les eleccions del 2015.

El PSC celebrarà dimecres un consell nacional per ratificar les llistes amb què es tornaran a presentar conjuntament amb Units per Avançar.