'No' del PSC al punt 14 de la moció de Junts per Catalunya sobre la llengua catalana, que instava el Govern de la Generalitat que totes les seves intervencions dins dels Països Catalans siguin sempre en llengua catalana o en llengua occitana de l'Aran o en llengua de signes catalana. El vot contrari dels socialistes catalans ha provocat que aquest punt no tirés endavant a la cambra catalana, ja que els únics partits que hi han votat favorablement són Junts, ERC, Aliança Catalana i la CUP, mentre que els Comuns s'han abstingut. El partit de Puigdemont feia referència a les intervencions del president de la Generalitat, Salvador Illa, que de vegades fa servir el castellà, malgrat la "situació d'emergència lingüística". 

En aquest sentit, s'hi ha adreçat la diputada de Junts Carme Renedo mentre defensava la moció. "El president es va referir en castellà a la solidaritat per la DANA, menystenint els catalans i els valencians. On el Govern veu bona educació, nosaltres hi veiem provincianisme, abdicació i renúncia", deia la diputada juntaire, que posava d'exemple la intervenció en català d'Aitana Bonmatí fa unes setmanes a París en rebre la pilota d'or a la millor jugadora de futbol femení del món. De fet, la intervenció de la jugadora del Barça va provocar una onada catalanòfoba, cosa que Renedo ha denunciat, i ha carregat contra l'executiu per "no defensar-la". 

El PSC rebutja que l'executiu prengui mesures després de l'informe del Consell d'Europa

En aquesta línia, els grups parlamentaris també han rebutjat constatar "l'anomalia" que suposa que representants del Govern no "facin ús de les llengües pròpies de Catalunya a l'hora d'expressar-se en la seva activitat institucional", "i més quan hi ha un consens que tant la llengua catalana com la llengua occitana són llengües minoritzades i en situació d'emergència". Aquest punt ha comptat amb el vot favorable de Junts, ERC, Comuns i CUP, i el vot contrari del PSC i la dreta espanyolista. Els socialistes i el Parlament, a més, també han rebutjat que el Govern "prengui mesures en el sentit que assenyala l'informe del Consell d'Europa i desplegar la Llei d'Educació de Catalunya sense demora i sense condicionants de futures sentències". 

La cambra insta el Govern a impulsar la Llengua de Signes en Català 

Tanmateix, la cambra catalana, i el PSC, sí que ha instat la conselleria de Política Lingüística, encapçalada pel conseller Francesc Xavier Vila, a incrementar els recursos del Consorci per la Normalització Lingüística per tal de "multiplicar les opcions d'aprenentatge de la llengua catalana". La cambra ha aprovat altres punts de la moció de Junts, com demanar al Govern que assigni un programa pressupostari específic i estable per al desplegament real i efectiu de la llei de la Llengua de Signes en Català (LSC). Mitjançant la moció, el Parlament ha constatat que el col·lectiu català de persones amb sordesa "necessita més suport públic" per tenir garantida l'equitat en l'accés als serveis públics, l'exercici de drets i el desenvolupament normal de les seves activitats quotidianes.

A més a més, la cambra constata que la llengua de signes catalana és un sistema lingüístic propi de Catalunya i que, per tant, cal "garantir el respecte dels drets lingüístics de les persones sordes i sordcegues que el fan servir en el desplegament real de la llei de llengua de signes catalana". A banda, el Parlament subratlla la manca de reconeixement professional dels intèrprets de la llengua de signes catalana, perquè "es tracta d'un model de prestació de servei basat en la subcontractació, sense la necessària fiscalització pública sobre les seves condicions laborals".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!