Bildu encara no té candidat oficial de cara a les pròximes eleccions al Parlament d'Euskadi. La renúncia d'Otegi de fa unes setmanes ha obert la porta a un ventall de possibilitats, tot i que la dinàmica dels abertzales és a l'alça, tal com s'ha vist en les últimes eleccions al Congrés dels Diputats -PNB i Bildu van empatar a 5 escons- i a les eleccions municipals -el PNB va superar Bildu per només 25.000 vots-. El PNB i el Partit Socialista d'Euskadi (PSE) -els dos partits de l'executiu- ja tenen candidat. La decisió dels nacionalistes bascs de 'jubilar' el lehendakari Urkullu va agafar per sorpresa a tothom i busquen en Imanol Pradales un revulsiu per seguir avantatjant a Bildu. Els socialistes, per la seva banda, ja compten des de fa mesos amb el secretari general del partit, Eneko Andueza, com a candidat a lehendakari. Ara, sense comptar encara amb un candidat, Bildu ja ha rebut el veto dels socialistes bascs. "La política d'aliances del PSE és molt clara, mai farem lehendakari a algú de Bildu", ha assegurat l'actual vicelehendakari i exlíder socialista basca, Idoia Mendia, en una entrevista a El Correo.  

Desvincula els acords amb Sánchez

De fet, la vicelehendakari ha demanat a Bildu fer una "reflexió" sobre el perquè l'esquerra abertzale no ha pogut governar la Diputació de Guipúscoa i a l'Ajuntament de Vitòria, malgrat guanyar-hi les passades eleccions del 28 de maig. Mendia ha volgut separar les aliances que tenen els socialistes amb Bildu al Congrés dels Diputats i a Navarra de la situació del País Basc. "Donaria suport Bildu a Andueza per ser lehendakari?", etziba Mendoia a l'entrevista. 

Sobre el possible avançament electoral de les eleccions basques el pròxim març, Mendia no ha volgut avançar esdeveniments i ha subratllat que l'actual legislatura "acabarà quan el lehendakari ho decideixi". "Entenc que (Urkullu) està valorant quin és el millor moment perquè els bascs votin i que ho estarà fent pensant en el conjunt del país, no en els interessos de partit", ha dit la vicelehendakari socialista. 

Pel que fa a la decisió del PNB de no comptar amb el lehendakari Urkullu com a candidat del PNB a les pròximes eleccions al País Basc, Mendoia ha afirmat que ho va rebre amb "sorpresa". "No per la decisió, sinó per les formes, una mica atropellades i apressades", ha dit Mendia, qui li va traslladar durant la mateixa nit un missatge "d'afecte". A més, l'ha sorprès l'acceleració del procés, perquè, segons Mendia, des de fa temps es veia que "estem davant d'un canvi d'era amb unes importants corrents de fons que havia de saber interpretar". Per això, posa d'exemple de bona gestió el seu relleu al capdavant de la secretaria general del PSE el 2021 per deixar pas a "una nova generació per a un temps nou". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!