Gairebé 10 mesos després de la celebració del referèndum de l'1-O, i de les càrregues de la policia espanyola contra els catalans que anaven  a les urnes —i les protegien—, el Consejo General de la Psicología de España continua sense posicionar-se. 

Precisament per això, i segons ha pogut saber El Nacional, 150 psicòlegs catalans, la majoria dels quals formen part de la sectorial de psicòlegs de l'ANC, han decidit sumar-se a la campanya #NovullpagarConsejo —que, com va avançar aquest diari, va néixer al gener— i 100 no han pagat la quota semestral obligatòria de l'ens espanyol arriscant-se que els obrin un expedient disciplinari o que els donin de baixa del Col·legi de Psicòlegs, després que al gener ja ho deixessin de fer 52 professionals del sector

L'argument és clar: el Consejo ni s'ha posicionat sobre les càrregues policials de l'1-O que van deixar més de mil ferits, ni tampoc sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola amb la consegüent suspensió de l'autonomia i la destitució en bloc del Govern. 

Per anunciar-ho, dilluns 30 de juliol entregaran una carta a la junta de govern del Col·legi de Psicologia de Catalunya a la qual ha tingut accés aquest mitjà, en què els mostren la seva "disconformitat amb el pagament de la quota del Consejo General de la Psicología", de 21,29 euros semestrals —a banda dels 101,10 euros que paguen al col·legi català—, per la manca d’informació sobre aquest import, sobre els pactes i acords entre les institucions implicades, com també sobre el seu càlcul".

A la missiva, a més, exigeixen que se'ls entregui la memòria del 2017 "en allò que es refereixi a l’import de les quotes abonades pels col·legiats, desglossades per concepte i pel tipus de serveis prestats, com també a les normes pel seu càlcul i aplicació".

Acte de desobediència

Ara, a banda de demanar "més transparència en relació als acords entre les dues institucions", reclamen a través d'un "acte de desobediència" que la junta de govern del Col·legi de Psicologia de Catalunya (COPC) sigui "sobirana respecte del Consejo espanyol".

De moment, però, no ho han fet i és precisament per això que l'objectiu d'aquesta actuació és mostrar el compromís amb el mandat popular de l’1-O del 2017 i la Declaració d’Independència de Catalunya per part del Parlament el 27-O del mateix any".

Els psicòlegs que s'han sumat a la campanya defensen, a més, que el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya "defensi amb convicció els interessos de les psicòlogues i psicòlegs catalans, i que no tingui por al compromís social, a ser proactiu en aquests moments convulsos però apassionants que viu la societat catalana".

De què serveix el Consejo?

Segons estableix la llei, el Consejo General de la Psicología de España, com també els altres consells de la resta de col·legis d'altres professions, és un organisme de constitució obligatòria si els col·legis professionals estan dividits territorialment, és a dir, si hi ha un col·legi per a cada territori.

La seva funció és coordinar, en aquest cas, tots els col·legis de psicologia de l'Estat espanyol des de Madrid, on té la seu com 41 dels consells d'altres col·legis, mentre que només n'hi ha un a Catalunya.

De fet, tal com denuncia la sectorial de psicòlegs de l'ANC, "els vuit col·legis catalans més importants aporten més de 6 milions d’euros l’any; destaquen el col·legi d’infermeres i infermers de Barcelona, que va tancar els comptes de 2016 amb una aportació de 2.928.000 euros al Consejo General de Enfermería. En el cas del Col·legi de Psicologia, l’aportació va ser de 593.000 euros; l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona en va aportar 614.000; el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, 445.000 euros, i el Col·legi de Metges de Barcelona, 584.000 euros".

Els correus per sumar-se a la campanya són: psicolegs@assemblea.cat o bé campanya@novullpagarconsejo.cat.