El PSOE ha acabat deixant Podemos al marge i ha pactat aquest dilluns amb el PP dues esmenes per reformar la llei del ‘només sí és sí’. Tant els socialistes com els populars asseguren que aquestes dues esmenes transaccionals són només “correccions tècniques”, per molt que els socis de govern, Podemos, assenyalin que qualsevol modificació d’aquesta llei estrella del Ministeri d’Igualtat és “política”. Aquestes esmenes corregeixen uns articles que, per error, havien destipificat com a delicte la distribució pública per internet de continguts que promouen els delictes sexuals a menors de 16 anys.
La secretària d’Igualtat del PSOE, la diputada Andrea Fernández, ha insistit aquest dilluns a la sortida de la ponència en la qual ha arribat amb pactes amb el PP que tot el que s’ha pactat a l’interior són “merament qüestions tècniques de caràcter semàntic”, per tal de rebaixar la plantada que els socialistes han fet a Podemos. “La part substancial de la reforma es manté com a l’inici”, sostenia també Fernández. Aquesta darrera idea també l’ha mantinguda el PP, que en declaracions als periodistes ha assegurat que els populars en cap moment han volgut tocar cap qüestió relacionada amb el consentiment.
Aquest dilluns s'ha confirmat que ja és pràcticament impossible un acord entre PSOE i Podemos per reformar la llei que ha permès que centenars d'agressors sexuals veiessin rebaixades les seves condemnes. Els socialistes no han volgut ni sentir a parlar de les esmenes que va presentar Podemos la setmana passada del bracet d'Esquerra Republicana i Bildu —que aquest dilluns s'han situat al costat dels morats amb el seu vot en contra, mentre que Junts per Catalunya s'ha abstingut— i ha mantingut la seva posició.
Al cap i a la fi, les diferències entre els dos bàndols es fonamenten en el lloc on es col·loca la violència i la intimidació en el text de la llei. Com que l’obsessió de Podemos i del Ministeri d’Igualtat és que el consentiment es mantingui ben intacte en el cor de la llei, demanen que la violència i la intimidació es col·loquin en la reforma com a agreujants d’una agressió sexual. El PSOE no ho veu de la mateixa manera (considera que això dispararia les penes); i és per això que proposa plantejar-ho com un subtipus dins del Codi Penal. És a dir, que sigui en ell mateix una forma d’agredir sexualment.
Així doncs, fonts parlamentàries que han assistit a la ponència d'aquest matí expliquen que, amb el pacte que s'ha arribat dins la sala, ara caldrà provar que una relació no ha estat consentida per tal que es condemni algú per agressió sexual. De la mateixa manera, expliquen que si una dona demostra haver patit violència o intimidació, no farà falta provar el consentiment: es considera que, de facto, ja és inexistent.