Una de les novetats a l'acord que van signar aquest dijous ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez és la de la figura d'un verificador, que acompanyarà les negociacions d'aquests dos partits durant la pròxima legislatura en una mesa conformada per representants de les dues formacions al marge de la taula de diàleg. Tal com va informar Oriol Junqueras, aquesta contínua vigent com a espai perquè els governs —català i espanyol— negociïn la resolució del conflicte polític que els republicans volen que culmini amb un referèndum d'autodeterminació, al qual el PSOE es tanca en banda. D'aquesta manera, una persona "de reconegut prestigi" i que forma part d'una organització internacional, serà l'encarregada de fer el seguiment d'aquest nou espai entre ERC i el PSOE, i tot i que encara no s'ha decidit qui serà, els socialistes ja haurien acceptat algunes de les propostes de noms que els ha fet arribar Esquerra. Segons han explicat fonts d'ERC en una conversa informal amb periodistes, aquest serà un "mecanisme de verificació de tot el procés de la negociació" que ha estat acceptat pels socialistes.
En la resolució de conflictes hi ha diferents figures que fan una feina similar: des d'un mediador, que seria la més intervencionista de totes, ja que pot proposar agenda i també solucions, actuant com una tercera part; el facilitador que s'encarrega de qüestions logístiques; un relator que actua de forma similar a un notari, prenent notes de les converses, i els verificadors. Finalment, s'ha optat per aquesta darrera opció, ja que l'objectiu és cercar la figura que "acompanyi la negociació per resoldre el conflicte polític". Segons recull el pacte signat aquest dijous a Barcelona per Oriol Junqueras i el ministre en funcions Félix Bolaños, membre de l'equip negociador d'ERC, "es crearà un espai de negociació entre ambdós partits que compti amb un mecanisme que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i realitzar seguiment de tot el procés de negociació i dels acords als quals s'arribi". La seva funció serà que les propostes que arribin a la Taula de diàleg "comptin amb un ritme de treball constant i amb un grau òptim de debat i compromís polític i puguin implementar-se durant la legislatura".
La taula, sense data fixada
Tot i que la taula de diàleg, reunida per primer cop el 2020, abans de l'esclat de la pandèmia, i aquest espai entre Esquerra i el PSOE que comptarà amb la figura del verificador, són diferents des d'ERC es plantegen incloure algunes de les persones que formen part de la delegació de la Generalitat a la taula de negociació. L'últim cop que aquesta es va reunir va ser el juliol del 2022, sense Pedro Sánchez ni Pere Aragonès. Llavors, el Govern català va estar representat pels consellers Laura Vilagrà (Presidència), Joan Ignasi Elena (Interior), Natàlia Garriga (Cultura) i Roger Torrent (Empresa i Treball). Aquest dijous, Junqueras insistia que era important que només hi participessin representants dels dos Executius i encara no hi ha data per a una nova reunió. De moment, tot apunta que es buscarà aprofundir en la metodologia de la taula, per garantir-ne l'estabilitat i funcionalitat a llarg termini.