El Partit Socialista de Navarra (PSN) ha arribat a un acord de govern amb els nacionalistes de Geroa Bai i Contigo-Zurekin, formació hereva de Podemos, per reeditar el tripartit de l'última legislatura amb la socialista María Chivite al capdavant. L'acord s'ha produït després de gairebé cinc hores de reunió i a tres setmanes perquè s'acabés el termini abans de repetir les eleccions autonòmiques. Geroa Bai ha presentat una contraproposta als socialistes a l'últim moment i finalment les tres formacions han signat un acord per governar quatre anys més. Chivite, doncs, comptarà amb el vot favorable de 21 dels 50 diputats del Parlament de Navarra, que juntament amb l'anunciada abstenció dels 9 diputats d'EH Bildu atorgarà la majoria simple al bloc progressista, atès que la suma de l'oposició, formada per UPN, PP i Vox, és de 20 parlamentaris. 

El sí de Geroa Bai arriba després de setmanes de negociacions, que en alguns moments van estar pròximes al fracàs. El principal desacord entre la formació nacionalista i el PSN era sobre el repartiment de conselleries del futur govern. Finalment, després de diverses propostes i contrapropostes es repetirà l'organigrama de la legislatura passada, amb la presidència i 8 departaments socialistes, 4 de Geroa Bai i una per a Contigo-Zurekin.

"Satisfacció" a Geroa Bai i Zurekin

Aquesta última formació va acceptar ja fa dies la proposta del PSN, que contempla la cartera d'Habitatge, una àrea que fins ara gestionava Geroa Bai i la retirada de la qual per a aquesta legislatura va ser part de les seves reticències a l'hora d'acceptar formar part del nou govern. A canvi, Geroa Bai tindrà la vicepresidència segona i ostentarà la conselleria de Salut, que en l'últim mandat estava en mals socialistes. També tindrà la cartera d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient i Relacions Ciutadanes. 

La líder dels nacionalistes, Uxue Barkos, ha expressat la seva "enorme satisfacció" per l'acord assolit amb el PSN i Contigo-Zurekin per la formació de govern a Navarra després d'unes negociacions dures i ha assenyalat que hi haurà per tercera legislatura consecutiva "un govern progressista i plural que mira al conjunt de la societat navarresa, i tot el treballat fins aquí segueix sent motiu de satisfacció pel punt d'arribada". La portaveu de Contigo-Zurekin, Begoña Alfaro, ha assegurat que la seva formació té "un grau de satisfacció alt" després de l'acord. També ha assenyalat que és un pacte que "respon a les demandes de la ciutadania navarresa que van tenir reflex a les urnes el passat 28 de maig".