Lloances al Tribunal Suprem des de Ferraz. El PSOE ha fet aquest dilluns un exercici de reinterpretació i ha convertit la clatellada de l’alt tribunal al Codi Penal reformat en els darrers mesos pel govern espanyol en un favor. “La revisió dona la raó al que sempre ha dit el PSOE”, ha exclamat la vicesecretària general del partit, María Jesús Montero, que és haver de continuar castigant els “delictes tan greus” que es van cometre per la celebració del referèndum de l’1-O.
La també ministra d’Hisenda ha assenyalat que la decisió de la justícia espanyola de mantenir els anys d'inhabilitació a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa demostra que “el PP mentia”. És a dir, que els populars faltaven a la veritat quan es queixaven que la reforma del Codi Penal pactada entre PSOE, Podemos i Esquerra Republicana estava dissenyada per beneficiar els líders independentistes del Procés. “S’ha demostrat que era mentida quan alguns deien que es podrien presentar a les eleccions”, ha celebrat Montero en una roda de premsa des de la seu socialista per valorar l’actualitat política.
Preguntada sobre com afectarà la decisió del Suprem a la relació entre el govern espanyol i Esquerra Republicana, la ministra ha expressat la voluntat de “continuar treballant” amb ERC per “trobar solucions dialogades per a Catalunya”. Cal recordar que la reforma del delicte de malversació es va pactar entre PSOE i republicans, i que la formació liderada per Gabriel Rufián va acceptar les esmenes que volien els socialistes. Esquerra, però, va assegurar que amb aquells pactes els fets de la tardor del 2017 a Catalunya quedaven despenalitzats. Feia falta saber quina interpretació en faria la justícia espanyola; i aquest dilluns el Tribunal Suprem ha tancat la porta a despenalitzar l’1-O.
Aquest dilluns, Esquerra ha insistit que la reforma del Codi Penal està “ben feta”, però que el Suprem ha decidit fer un “cop a la democràcia” i “atemptar contra les voluntats expressades per les majories a les cambres”. Ha estat la portaveu del partit, Marta Vilalta, qui ha assenyalat que la decisió de la justícia espanyola “facilitarà la defensa davant dels tribunals internacionals”.
En la interlocutòria del Tribunal Suprem, Manuel Marchena rebutja els desordres públics agreujats perquè no els veu equiparables a l'anterior delicte de sedició i estira les orelles de l’executiu de Pedro Sánchez assegurant que el nou Codi Penal deixa impune intentar processos independentistes en els quals no intervingui la violència o la intimidació. De totes maneres, Marchena ha seguit la línia de Pablo Llarena i ha mantingut les condemnes per ser autors d’un delicte de desobediència amb malversació. En altres paraules: el jutge ha mantingut les inhabilitacions dictades en la sentència del Procés per a Junqueras i Bassa (fins a 2031) i per a Romeva i Turull (fins a 2023).