El govern del popular Juanma Moreno a la Junta d'Andalusia ha estat un dels més crítics amb el pacte dels socialistes amb ERC per canviar el finançament de Catalunya. Un dia després que el conseller de la Presidència, Interior, Diàleg Social i Simplificació Administrativa, Antonio Sanz, hagi definit el canvi de model de finançament com “un mal irreparable” per a Andalusia, els socialistes andalusos han saltat a defensar el pacte del seu partit. El secretari general del PSOE d'Andalusia i portaveu del Grup Socialista al Senat, Juan Espadas, ha defensat que el govern de Bonilla ha de deixar de queixar-se i “espavilar”, com a parer seu ho ha fet la Generalitat de Catalunya. 

Espadas ha estat entrevistat per RNE, on se li ha preguntat si considera que l'acord per investir Salvador Illa tanca un “concert econòmic” per a Catalunya. El líder socialista andalús ha afirmat que “mentre estiguem instal·lats en això, no avançarem res”, i ha remarcat que el que recull aquest acord és “un finançament singular per a Catalunya”. “I des d'altres comunitats, el que volem és que les singularitats que pot tenir Andalusia, o que tenen altres comunitats autònomes, es reflecteixin d'una vegada per totes en un nou acord de finançament autonòmic a Espanya per al conjunt de les comunitats de règim comú”, ha afegit Espadas. 

El socialista ha afegit que ell ha plantejat al president de la Junta d'Andalusia, que “hi ha dues possibilitats”, que passen perquè el PP se situï “en l'esbroncada, la gresca, en voler boicotejar aquest acord” i, “en definitiva, el Govern de Catalunya”, o bé a buscar un acord pel finançament andalús.

El PP convoca a Montero al Senat

Per la seva banda, el PP segueix amb la seva ofensiva contra el canvi de finançament a Catalunya, fent ús de la seva majoria a la Mesa del Senat per convocar la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a un ple extraordinari del Senat que tindrà lloc el pròxim dimecres, 4 de setembre, perquè expliqui l'acord per a la investidura d'Illa entre els socialistes i ERC. La intenció és convertir la cambra alta en l'escenari per atacar el que qualifiquen de “secessionisme fiscal”. La portaveu del PP a la cambra alta, Alicia García, va afirmar el passat dimecres: “Montero fuig del Congrés, però no podrà fugir del Senat perquè els espanyols volen saber què ha acordat el govern espanyol amb ERC”.

Sobre aquesta convocatòria de Montero, aquest dijous Espadas ha criticat l'actuació dels populars. Ha acusat el PP d'usar “de manera matussera” el Senat, i ha denunciat que “s'està carregant la credibilitat” d'aquesta institució amb el seu “abús en la interpretació i en la forma d'executar el reglament” de la Cambra.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!