El PSOE ha anunciat aquest dilluns que "amb temps i calma" es querellarà contra el PP per injúries i calúmnies. El partit de Pedro Sánchez ho ha comunicat minuts més tard que l’Audiència Nacional hagi rebutjat la querella que la setmana passada van presentar els populars contra els socialistes. En aquella denúncia, la formació d’Alberto Núñez Feijóo acusava el seu rival polític d’haver-se finançat il·legalment. Enma López ha estat l'encarregada d'anunciar la decisió presa per la direcció socialista. "En política no s'hi val tot", ha etzibat en una compareixença que el partit ha difós als mitjans de comunicació. "Estàvem i estem molt tranquils perquè no hi ha hagut res; sí que hi ha hagut gravetat en les acusacions del PP, que sí que sap què és el finançament il·legal", ha afegit.

 

López ha disparat contra els populars per haver basat la querella en el testimoni anònim d’un article periodístic. "El mal ja està fet; qui acusa ha d'aportar proves", ha lamentat en la seva intervenció. Ha justificat la querella dels socialistes contra els populars argumentant que Génova 13 ha intentat "difamar" contra el govern espanyol i el PSOE: "Han presentat una querella falsa, amb testimonis anònims". "La corrupció és un problema greu i el PSOE hi lluita en contra", ha sentenciat la socialista. 

La querella del PP, inadmesa

Aquest dilluns, el Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional ha decidit inadmetre la querella del PP. El jutge Santiago Pedraz segueix així el posicionament de la Fiscalia Anticorrupció, que era partidària de descartar la querella. Just aquest matí, el portaveu del PP, Borja Sémper, defensava en una entrevista a Antena 3 que els populars tenien un testimoni “prou greu i rellevant” per demanar a la justícia que ho investigui. Es tracta d’un soci de Víctor de Aldama (l’aconseguidor de la trama Koldo i actualment a la presó pel cas dels hidrocarburs), que va assegurar a The Objective que l’octubre del 2020 va portar a la seu del PSOE al carrer Ferraz dues bosses amb 90.000 euros.

Nosaltres donem molta credibilitat a la investigació periodística, el que avui són sospites s’acabaran convertint en evidències”, va esgrimir el portaveu dels populars fa uns dies després de registrar la querella. Però l’Audiència Nacional ha tancat la porta a iniciar una investigació a partir d’aquest testimoni anònim. “Del que s’ha actuat fins a la data en aquesta causa, no apareix cap vinculació amb el que s’ha denunciat”, sosté la providència, que també assenyala que hi ha “contradiccions dels denunciants anònims”.

L’Audiència Nacional argumenta que, per admetre una querella, cal analitzar “si les dades ofertes de manera anònima a la informació periodística que s’invoca tenen la virtualitat suficient per començar les actuacions que es recullen a la querella presentada”. Santiago Pedraz recorda que la jurisprudència del Suprem fixa que una denúncia anònima té “plena validesa per iniciar una investigació” sempre que les informacions vinguin “avalades per dades corroboradores” o elles mateixes funcionin com a “element confirmador d’altres, sense necessitat de revelar la identitat de l’informador”. Per tant, el magistrat assenyala que les informacions “s’han de sustentar en alguna dada, fet o circumstància de coneixement que serveixi per delimitar” un possible delicte i la seva atribució a la persona querellada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!