És pràcticament inconcebible imaginar un míting del PP o de Vox (i abans també de Ciutadans) sense un fotimer de banderes espanyoles, a banda dels colors corporatius de cada partit polític. Tot i que les ‘rojigualdas’ han aparegut sempre als actes polítics de tots els partits de l’Estat, inclòs el PSOE, es tracta d’un símbol apropiat sobretot per la dreta. Els socialistes, davant l’assetjament que pateixen les seves seus —especialment Ferraz— en les darreres setmanes a causa de la tramitació de la llei d’amnistia a independentistes i dels seus pactes amb Junts i ERC, han decidit girar la truita i apropiar-se ara de la ‘rojigualda’ per contrarrestar els atacs de l’ultraespanyolisme.
Davant les acusacions de traïció, el PSOE ha decidit corporativitzar el símbol de la bandera i incloure la paraula ‘Espanya’ al seu nou lema: ‘España Avanza’. El lema, que es construeix a partir d’una bandera espanyola enganyada a la lletra ‘A’ de ‘Avanza’ està ja present als diversos perfils de xarxes socials del partit. De fet, ja s’ha pogut veure a la reunió de la Comissió Executiva Federal celebrada a Madrid aquest dilluns. Fins ara, darrere de Pedro Sánchez — qui, evidentment, presideix aquestes reunions— s’hi podia llegir el lema ‘Siempre Adelante’.
El lema ‘España Avanza’ s’havia utilitzat fins ara en la campanya del 23-J, en la qual el PSOE va voler treure pit d’avenços socials i de la situació econòmica del país, en comparació a altres estats membres de la Unió Europea. I també va aparèixer en la signatura de l’acord per reeditar un govern de coalició amb Yolanda Díaz.
La diferència és que aquest diumenge, en un acte celebrat al complex madrileny IFEMA, el PSOE va repartir multitud de banderes espanyoles entre el públic, amb algunes també d’europees. La imatge va cridar l’atenció fins al punt que se n’ha parlat a les tertúlies d’algunes cadenes espanyoles.
El partit de Pedro Sánchez va organitzar aquest míting per a reivindicar la nova formació de govern i mostrar alhora una imatge de força i unitat després d'un mes amb protestes diàries davant la seu estatal del partit, el madrileny carrer de Ferraz. Cal tenir en compte que en les darreres setmanes s’han celebrat manifestacions massives contra la llei d'amnistia, i fins i tot el CIS del socialista Félix Tezanos ha assenyalat que els acords del PSOE amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana passarien factura al partit: situa el PP d’Alberto Núñez Feijóo com a favorit pels espanyols.
“L’amnistia beneficiarà els qui s’hi mobilitzen en contra”
Aquest diumenge, en l’acte en el qual José Luis Rodríguez Zapatero va tornar a fer d’escuder de Pedro Sánchez, l’actual president del govern espanyol va assegurar que l’amnistia pot “beneficiar” també aquells que “s’hi mobilitzen en contra”. L’argument del seu executiu és que al PP també li interessa fer política en un país menys inflamat pels conflictes territorials.
Des del PSOE assenyalen que és completament normal que es vegin banderes espanyoles en un acte d’aquest partit. Paral·lelament, admeten la crispació generada als carrers a causa de l’amnistia, i consideren que l’equip de Pedro Sánchez ha de posar èmfasi en la seva gestió de l’economia i de l’agenda social.