Un cop més, el PSOE d'Aragó es desmarca de les polítiques de Ferraz. Com ja va passar amb els indults i l'amnistia, els socialistes aragonesos rebutgen un canvi en el model de finançament a Catalunya. La majoria de l'executiva del PSOE aragonès ha expressat el seu rebuig a l'acord fiscal pactat entre ERC al PSC, i ha reclamat un sistema de finançament autonòmic sense privilegis per a cap territori. D'aquesta manera el partit segueix les passes del seu líder, Javier Lambán, qui personalment ja havia mostrat el seu rebuig. Tanmateix, la decisió no ha estat unànime, ja que una minoris sanchista s'ha oposat a la decisió i ha abandonat la reunió on es debat el posicionament del partit. Concretament, vuit representants del PSOE a Osca s'hi han oposat. 

El secretari d'Organització del PSOE a Aragó, Darío Villagrasa, ha manifestat  que el seu partit ha defensat des de dècades enrere un sistema en què quedi reflectit el "cost real" dels serveis públics prestats al territori i, ha subratllat, "sense privilegis de cap mena". Aquest posicionament contracta amb altres territoris de l'estat espanyol, el socialista sí que s'han alineat amb la posició de Gènova. Per exemple, el secretari general del PSOE d'Andalusia i portaveu del Grup Socialista al Senat, Juan Espadas, ha carregat contra el govern popular de Juanma Moreno Bonilla afirmant que ha de deixar de queixar-se i “espavilar”, com a parer seu ho ha fet la Generalitat de Catalunya. 

El PP admet necessitats diferents de finançament entre comunitats

 El portaveu del PP, Borja Sémper, ha admès que "Espanya i les necessitats dels espanyols són asimètriques en funció del territori on vivim uns i altres per termes de població, despoblació o PIB", i "cada president autonòmic coneix molt bé la realitat en què opera". Però segons Sémper, el nou model de finançament no pot néixer només fruit d'un pacte entre el PSC i ERC per investir Salvador Illa. El popular sosté que cal una  "multilateral" que generi un "debat ordenat" i doni peu a un sistema basat en la "igualtat i l'equitat".

Per això ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que convoqui una Conferència de Presidents on es posi en comú "quina és la realitat econòmica de la comunitat i es doni resposta en funció d'aquesta realitat". El portaveu dels populars catalans, Juan Fernández, també ha demanat que el finançament autonòmic acabi en un ordre del dia de la Conferència de residents. Fernández ha reconegut que "totes les comunitats autònomes reclamen una millora de finançament". Abans, però, assenyala que caldria fer una auditoria als comptes de la Generalitat. "Tenim una clara impressió que a Catalunya estan gestionant els diners públics d'una forma nefasta", ha sentenciat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!