El PSOE descarta intervenir des de Madrid en les negociacions posteriors a les eleccions del 12-M, insta Esquerra Republicana a no bloquejar una investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat i promet a Carles Puigdemont continuar “complint els acords” si Junts queda fora de la governabilitat catalana. Són les tres claus del discurs pronunciat aquest dilluns per la portaveu socialista, Esther Peña, per valorar des de Ferraz el resultat dels comicis catalans. “El Govern de Catalunya es decidirà des de Catalunya, ni a Madrid ni a cap altre lloc”, ha manifestat.

 

Peña ha comparegut després que Pere Aragonès hagi anunciat que plega i que abandona la primera línia política, després d’una desfeta històrica dels republicans a les urnes aquest passat diumenge. L’encara president de la Generalitat en funcions, igual que el 12-M al vespre, ha fet una crida a Junts i PSC a “entendre’s”, en tant que ha donat per fet que els republicans no facilitaran una investidura de Salvador Illa com a cap de Govern. Davant d’això, la portaveu del PSOE ha recordat a ERC que “una de les lectures” del 12-M ha estat que l’electorat català “penalitza qui bloqueja”. Així, ha opinat que socialistes i republicans “comparteixen moltes solucions i receptes. Fonts socialistes, de fet, assenyalen que cal esperar que el partit d’Oriol Junqueras “digereixi” els resultats del 12-M i entendre que “han hagut de fer un viatge llarg en molt poc temps": de defensar la via unilateral per independitzar-se d’Espanya a negociar amb l’Estat a Madrid i ara haver de suportar el pressing de fer president el líder del PSC. “Calma” és el que ha receptat també Esther Peña durant la seva roda de premsa.

Dit això, i preguntada per si el joc d’aliances català pot desestabilitzar Pedro Sánchez a la Moncloa, la portaveu dels socialistes espanyols ha asseverat que “el PSOE compleix els seus acords”. “I no tinc cap dubte que la resta farà el mateix”, ha rematat, en referència a Carles Puigdemont. Ha deixat ben clar que els resultats del 12-M no influiran en l'estabilitat del govern espanyol. El president de la Generalitat a l’exili ha instat aquest dilluns el partit de Pedro Sánchez a “complir els pactes” signats a Brussel·les per tal de mantenir-lo dempeus a la Moncloa quan intenti col·locar Salvador Illa al Palau de la Generalitat. En altres paraules: ha tornat a avisar el president espanyol que si Illa fa ‘un Collboni’, Junts deixarà de tenir incentius per continuar participant en la governabilitat espanyola.

Paral·lelament, Carles Puigdemont ha anunciat que presentarà la seva candidatura a ser investit president de la Generalitat. El seu argument és el següent: per molt que l’independentisme no arribi a la majoria absoluta, té al seu darrere una suma més natural que la que té Salvador Illa. És a dir, que l’independentisme suma 59 escons; 61 si s’hi compta Aliança Catalana. Mentre que el PSC necessita unir forces amb Esquerra Republicana i els comuns per sumar una majoria absoluta, cosa que implicaria un pacte entre una formació unionista i una independentista. La suma natural dels socialistes catalans, que només seria amb els Comuns, agruparia només 48 escons. 

“Girar full”

La primera valoració que va fer el PSOE dels resultats de les eleccions catalanes va arribar el mateix 12-M al vespre. Els socialistes espanyols van esperar que ja hagués comparegut Salvador Illa per celebrar la seva pletòrica victòria als comicis. La primera lectura que es va fer a Ferraz va ser que l’estratègia política de Pedro Sánchez per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya anestesiant l’independentisme ha funcionat. “S’ha demostrat que els socialistes estàvem en el bon camí; és clar que ha valgut la pena”, va manifestar Esther Peña en una compareixença la nit de diumenge. La roda de premsa d’aquest dilluns ha anat en la mateixa direcció.

"Catalunya ha decidit obrir un nou temps amb un govern de Salvador Illa", va manifestar la portaveu del PSOE. L’altra lectura en clau espanyolista de la cita electoral que van fer a Ferraz aquest diumenge és que el triomf incontestable del PSC també ha posat de manifest que la dreta espanyola és "la gran fàbrica d'independentistes". L’argument del PSOE és que quan ells governen Espanya, el suport a la independència de Catalunya minva. Cal recordar, però, que a les eleccions catalanes del 2021 l’independentisme va aconseguir majoria absoluta en vots i en escons (74), i ja feia tres anys que Pedro Sánchez ocupava la Moncloa. El fenomen abstencionista va començar a posar-se de manifest en les eleccions municipals de fa un any, les del 28 de maig del 2023.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!