El PSOE manté hermetisme sobre la reunió que el seu secretari d'Organització, Santos Cerdán, manté aquest dissabte a Ginebra amb dirigents de Junts i ha avisat que només n'informarà si hi ha algun acord. Segons recull l’agència EFE, fonts socialistes han insistit que es tracta d'una reunió de treball, per la qual cosa no donaran publicitat a la trobada en cas que no hi hagi resultats o avenços. De moment, el secretari d'Organització del PSOE i la portaveu de Junts per Catalunya, Miriam Nogueras, van arribar ahir a la nit a l'aeroport de Ginebra, per participar en una reunió que inclou la presència d'un verificador internacional, del qual encara no se n'ha revelat la identitat.
Tant Nogueras, que va ser escridassada a l’aeroport, com Cerdán, van declinar fer declaracions sobre la figura del mediador i sobre aquesta reunió que forma part dels acords establerts per a la investidura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Una trobada de la qual es desconeix el lloc concret de reunió. Els socialistes han instat els últims dies a la discreció davant d'aquesta reunió i el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, va defensar divendres la intervenció d'un verificador per "desfer" desconfiances: "El més important és l'acord, que serà transparent", va recalcar.
Per part de Junts, a més de Nogueras, s'asseuran a la taula de negociació el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el secretari general de Junts, Jordi Turull. En representació del PSOE és Santos Cerdán qui s'encarrega de les converses amb Junts, mentre que es dona també per descomptada la presencia a la reunió de l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Tot i que a la trobada que van mantenir el 6 de novembre Puigdemont i Cerdán a Brussel·les va estar present la responsable del grup socialista a l'Eurocambra, Iratxe García, no ha transcendit qui acompanyarà aquest cop els negociadors socialistes.
Mecanisme de verificació
L'acord que van tancar socialistes i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, subratlla que ateses les "profundes discrepàncies sobre la forma final de resolució del conflicte [entre Catalunya i l'Estat], a més de les desconfiances mútues reconegudes per tots dos", PSOE i Junts van acordar dotar-se d'un mecanisme internacional "que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació i dels acords a què s'arribi". Aquest era un dels punts conflictius de la negociació, però dijous el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va defensar públicament la fórmula.