Gir de guió a les Illes Balears. El PSOE ha ofert els seus vots al Partit Popular per apartar l'actual president del Parlament, Gabriel Le Senne, i triar un popular. La decisió arriba després de la lamentable actuació del polític de Vox, que la setmana passada va expulsar del ple dues diputades socialistes per exhibir fotografies de víctimes del franquisme durant la sessió, i fins i tot, va trencar una de les imatges, en concret, una fotografia d'Aurora Picornell. Així doncs, els socialistes consideren que estan davant d'una “situació d'emergència democràtica” a les Balears, i han reunit la seva comissió executiva permanent d'urgència després del que titllen de “comportament inassumible” per part de Le Senne. La secretària general del PSIB, Francina Armengol, ha dirigit la reunió i ha anunciat que posa a la disposició de Marga Prohens els vots del Grup Parlamentari Socialista per fer fora Le Senne i elegir un nou president del PP.

Ple extraordinari

Francina Armengol ha assegurat que els fets protagonitzats per Le Senne al Parlament, van en contra del respecte democràtic cap a les víctimes del franquisme, de la tolerància i de la nostra democràcia, i per aquesta raó, el PSIB ha pres “la decisió ferma davant un moment absolutament extraordinari”. Armengol ha reclamat la dimissió immediata del president del Parlament balear, i ha explicat que en veure que la dreta “no està actuant com correspon, i en un moment extraordinari que està afectant la nostra democràcia, estem disposats a cedir els vots necessaris al Grup Popular perquè una persona del seu grup pugui retornar la dignitat democràtica al Parlament i que el senyor Le Senne faci efectiva la seva dimissió de manera immediata”. Paral·lelament, el Grup Parlamentari Socialista continuarà demanant la convocatòria d'una Mesa del Parlament perquè es pugui tramitar la petició de remoció de Le Senne i aquesta es pugui debatre i votar en un ple extraordinari.

El cop de porta del PP als vots del PSOE ha arribat ràpidament. Els populars de Marga Prohens asseguren que el partit de Francina Armengol “no té cap credibilitat sobre aquest tema” i aprofiten per carregar contra el PSOE i la també presidenta del Congrés. “Cada cop que el PSOE ha tingut ocasió ha utilitzat els seus vots en benefici de Vox”, han criticat des del PP, que rebutgen així l'oferiment del PSOE. El PP assegura haver “condemnat de manera contundent” l'episodi protagonitzat per Le Senne i demana a tots els grups “fer una reflexió per rebaixar la tensió i la crispació, davant un clima irrespirable”. 

Tensió a les Illes Balears

L'actuació de Le Senne va marcar l'agenda política de la setmana passada a les Illes Balears. Després d'estripar la fotografia d'Aurora Picornell i haver expulsat les dues diputades socialistes les crítiques cap a Le Senne van arribar per totes bandes. El president ultra va sortir al pas i es va disculpar per la seva actitud en el ple, però va descartar dimitir, ja que assegura que té el suport de la cambra, igual que quan va ser nomenat. “Em vaig enfadar i vaig fer el que no devia”, va reconèixer. “No odio cap víctima, ni de bon tros, mai va ser la meva intenció faltar al respecte a cap víctima”, va assenyalar, insistint que “no volia atemptar” contra la memòria de les víctimes, ja que la seva intenció era retirar el cartell i no trencar-lo. “S'està traient tot de polleguera”, va lamentar. 

En paral·lel, el portaveu del govern Balear, Antonio Costa, va demanar a Le Senne, Vox i PSIB que facin una reflexió sobre la creixent escalada de tensió al Parlament que ha arribat a generar un ambient “gairebé irrespirable”. En una referència concreta al president de la Cambra autonòmica, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, el portaveu va assenyalar que Le Senne “és el primer que ha de fer una reflexió sobre l'ús que està fent del seu càrrec i el primer que ha de contribuir a la serenitat i la tranquil·litat”. En aquest sentit, va assegurar que “Le Senne va cometre un error greu i impropi del president d'una institució com el Parlament. Va perdre els papers i un president del Parlament no pot perdre els papers com ho va fer Le Senne”. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!