El PSOE calma els ànims i avisa ara que la província de Lleó "no se'n va enlloc". La portaveu dels socialistes, Esther Peña, ha puntualitzat aquest dilluns que el govern espanyol va donar suport a la iniciativa de Lleó de separar-se de Castella en una nova comunitat autònoma, la Regió Lleonesa, com un "toc d'atenció". Peña ha assegurat que el posicionament perseguia acabar amb el menysteniment de la Junta de Castella i Lleó a la província, si bé ha subratllat que la formació no està a favor de "fórmules divisives".

"Lleó no se'n va enlloc, és la Junta de Castella i Lleó la que s'ha anat de la província de Lleó", ha afirmat en una roda de premsa a la seu del partit a Madrid, després que la formació donés suport a la iniciativa presentada per Unió del Poble Lleonès no fa ni una setmana.

El PSOE acusa el PP d'"estancar" Castella i Lleó

Peña, que també és diputada del PSOE al Congrés dels Diputats per la província de Burgos, ha assenyalat el Partit Popular com la font de tots els problemes de la província de Lleó, un territori que ha quedat "estancat" i "abandonat a la seva sort". A parer seu, la deixadesa de l'executiu autonòmic i el "desgovern" dels populars durant els darrers 37 anys ha provocat que "molts lleonesos s'hagin cansat" de la situació i hagin decidit buscar una alternativa. La portaveu ha finalitzat el seu parlament llançant un repte al govern de PP i Vox: que totes les províncies de la comunitat autònoma de Castella i Lleó se sentin tractades per igual per l'administració.

L'alcalde de Lleó confia que la moció tingui recorregut

L'alcalde de Lleó, el socialista José Antonio Díez, confia que la moció per l'autonomia lleonesa tingui "un recorregut de veritat" i compti amb l'"aposta decidida" del PSOE de Lleó. Si és així, "veurem com es fa realitat i ningú podrà sentir-se decebut", ha dit l'alcalde, que ha afegit que si, per contra, la proposta és "simbòlica i no té recorregut" voldrà dir que ha estat fruit del "tacticisme polític". En declaracions aquest dilluns, Díez ha indicat també que el model uniprovincial d'autonomia és el que té "més possibilitats" de prosperar.

A banda, Díez ha dit que veu la postura del secretari general del PSOE a Castella i Lleó, Luis Tudanca, com a "lògica i coherent" i ha valorat positivament la seva proposta de preguntar a la militància si considera oportú que el PSOE es posicioni a favor de la nova autonomia. Per la seva banda, Peña ha dit que li correspon a Tudanca "el debat i el lideratge" de la proposta, així com les accions que consideri oportunes, malgrat que els estatuts del partit assenyalen que la consulta l'hauria de fer la Direcció Federal i no els òrgans autonòmics.

Els ministres socialistes, oberts a la proposta

El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, va considerar dijous "legítima" la pretensió de l'autonomia després de la moció a la Diputació de Lleó i va assegurar que l'executiu estatal rebrà la proposta, a més d'apel·lar al consens. D'altra banda, l'exalcalde de Valladolid i ministre de Transports, Óscar Puente, va afirmar que entén i respecta la proposta. "Castella i Lleó no ha funcionat en el sentit de pertinença", va afegir. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!