El portaveu parlamentari socialista, Antonio Hernando, ha avançat aquest dilluns que el PSOE "segurament" s'abstindrà si el Partit Popular proposa l'exministre Jorge Fernández Díaz per presidir la Comissió d'Afers Exteriors del Congrés, perquè considera que no pot donar el seu suport a un exministre que s'enfronta a una comissió d'investigació. 

La qüestió és que en la comissió el vot en contra no existeix i només es pot triar a favor (posant el nom de la persona en el full corresponent) o en blanc. En conseqüència, és previsible que Fernández Díaz surti escollit amb una majoria de 14 vots del Partit Popular, més un d'Unión del Pueblo Navarro –que concorre a les eleccions juntament amb el PP–. En aquest òrgan hi ha 34 diputats i malgrat que el PSOE (9), Unidos Podemos (8), ERC (1) i el PDECat (1) votin en blanc, els populars seguiran tenint la majoria amb els seus 15.

Ara bé, el tema ha irritat el PP perquè troben l'acció del PSOE de votar en blanc una deslleialtat institucional. A l'inici de la legislatura es pacten les presidències en funció de la representació de cada grup polític i és una assumpció tàcita que els grups ho respecten, ja que el pacte també es basa en això. La d'Exteriors corresponia a Jesús Posada, expresident del Congrés, però el president Mariano Rajoy ha decidit que sigui assignada a l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández, per donar-li una sortida, un cop ha abandonat el ministeri que ocupava.

En aquest punt, el PSOE tenia un dilema que el retratava davant del PP per igual: votar abstenció –com faran– seria una mostra de queixa però que marca un precedent per als populars, amb vista a no fiar-se en el compliment de pactes futurs. Al seu torn, promoure un candidat alternatiu hauria caigut pitjor als de Mariano Rajoy i Hernando s'hi nega. Però Unidos Podemos i ERC sí que són d'aquest parer i així ho han manifestat en privat perquè no troben convenient mantenir el ministre involucrat en les escoltes de l'Operació Catalunya

Tanmateix, un cop més, Fernández Díaz viurà l'escarni de la cambra: ja ha estat reprovat un cop, té una comissió d'investigació en tràmit, i ara només el seu partit podria donar-li suport. Així i tot, Ciutadans i el PNB estan encara dubtosos sobre què fer.