El PSOE torna a xutar la pilota endavant i manté congelada, de moment, la proposició no de llei de Junts per Catalunya que insta Pedro Sánchez a sotmetre’s a una qüestió de confiança. La Mesa del Congrés dels Diputats —controlada per una majoria conformada per socialistes i Sumar— ha decidit aquest dijous ajornar la decisió sobre si qualifica o no el text dels independentistes i guanyar més temps per negociar amb el partit de Carles Puigdemont. L'òrgan de govern d'aquesta cambra ho tornarà a avaluar en una nova reunió que encara no té data.
El PSOE trasllada en privat que d'aquesta manera es dona més temps per negociar amb el partit de Carles Puigdemont; cal recordar que la iniciativa va presentar-se com a resposta als incompliments per part de Pedro Sánchez dels acords subscrits entre ambdues formacions a canvi de la seva continuïtat al palau de la Moncloa. I asseguren que poden anar xutant la pilota endavant, com a mínim, fins al mes de febrer; argumenten que fins llavors Junts no podrà presentar noves iniciatives parlamentàries perquè ja ha assolit el límit que marca el reglament del Congrés en funció del seu nombre de diputats.
Els socialistes traslladen això perquè una de les possibilitats que contemplaven era instar Junts per Catalunya a reformular el text de la iniciativa i presentar-ne una de nova, amb l'excusa que cal adequar-la a la normativa del Congrés. Però el cert és que els lletrats de la cambra ja van avalar la proposició dels independentistes. No tenia cap defecte de forma. Els serveis jurídics van emetre un informe que no era contrari a acceptar la proposició no de llei del grup parlamentari capitanejat per Míriam Nogueras perquè qualsevol pronunciament de l'hemicicle en una proposició no de llei no té efectes jurídics.
El cas és que la llei deixa clar que només el president del govern espanyol té la potestat de convocar un debat per sotmetre's a una qüestió de confiança. Els grups parlamentaris poden presentar mocions de censura, però Junts no pot fer-ho perquè no té prou diputats i l’única alternativa que tindria seria donar suport a una candidatura d’Alberto Núñez Feijóo per desnonar Pedro Sánchez de la Moncloa, un escenari que els independentistes descarten. Davant d’això, la formació de Carles Puigdemont va optar per presentar una proposició no de llei, i els lletrats avalen aquesta alternativa.
El PSOE, del desafiament a apel·lar al diàleg
Aquest dimarts, fonts del PSOE s'envalentien assegurant que aquest dijous tombarien la proposició no de llei de Junts. La Moncloa, de fet, es mostrava desafiadora. però aquest dimecres ja rebaixaven el to. En acabar la roda de premsa que els dimarts se celebra després de la reunió del Consell de Ministres, la sala de màquines del govern espanyol emmarcava en un mer “joc de pressions” els ultimàtums dels juntaires. I també alertaven els independentistes que han de ser “creïbles” i que poden sentir-se “frustrats si les coses no acaben sortint com esperen”. 24 hores més tard, els socialistes eren més cauts i feien una crida a l’acord i el diàleg d’última hora.
Els ultimàtums de Junts i una nova compareixença de Puigdemont
Sigui com sigui, les advertències de Junts han estat clares. Aquest dimarts, el secretari general dels juntaires, Jordi Turull, va advertir que el partit prendria decisions que no agradarien al PSOE en cas que els socialistes s’oposessin a admetre la iniciativa de Junts. "Si els socialistes no estan disposats a tirar parets mestres, no sé per què ens han escollit a nosaltres com a socis d’investidura", va manifestar. De fet, Carles Puigdemont ha convocat el secretariat permanent del partit aquest divendres a Brussel·les, des d'on els juntaires anunciaran novetats en les relacions amb el PSOE.
Sumar demana al PSOE "gestos de reconeixement" cap a Puigdemont
De fet, aquests darrers dies Sumar també advoca pel diàleg per desinflamar la relació entre PSOE i Junts, i demana als socialistes “gestos de reconeixement” cap a Carles Puigdemont per tal de desinflamar la relació entre les dues formacions. En privat, fonts d'aquesta formació insisteixen que Pedro Sánchez i Salvador Illa haurien de reunir-se aviat amb el president de la Generalitat a l'exili per culminar l'amnistia política, per molt que alguns jutges estiguin alçats contra la norma i no vulguin aplicar-la als líders del Procés. Així s'ha pronunciat aquest dijous en roda de premsa Gerardo Pisarello, membre dels comuns i representant de Sumar a la Mesa del Congrés, que ha demanat una normalització de les relacions entre socialistes i juntaires i ha reivindicat la necessitat de preservar intacta la majoria de la investidura.
Feijóo denuncia la "ingovernabilitat" de Sánchez i l'acusa de "fugir"
Alberto Núñez Feijóo ha reaccionat a la no-decisió de la Mesa del Congrés uns minuts després i ha denunciat la "ingovernabilitat" de l'estat espanyol davant d'un executiu de PSOE i Sumar "centrat a resoldre els seus problemes judicials" i la inestabilitat parlamentària. Sigui com sigui, al líder del PP li sembla "revelador" que el president del govern espanyol "fugi" de què la cambra baixa pugui pronunciar-se sobre una qüestió de confiança.