La imatge del PSOE reunit amb Junts per Catalunya a Suïssa no tornarà a repetir-se fins d’aquí, com a mínim, uns mesos. Perquè els socialistes han decidit congelar les tres taules de diàleg que mantenen vives amb l’independentisme fins que no es produeixin les eleccions catalanes del 12 de maig. Els espais de negociació són, recordem-ho, la taula entre la Moncloa i la Generalitat, la del PSOE amb ERC, i la del PSOE amb Junts. Els socialistes pretenen, en tot cas, tornar a parlar amb els dos principals partits independentistes l’endemà del 12-M i avaluar llavors què es fa. I ja es decidirà llavors si aquestes taules es reprenen un cop s’hagi conformat un Govern de la Generalitat, segons expliquen fonts de la capitania del partit de Pedro Sánchez.

Cal tenir en compte que aquest darrer cap de setmana PSOE i Junts van reunir-se a Suïssa un cop Pere Aragonès ja havia anunciat la decisió de convocar eleccions catalanes el mes de maig. Així, la trobada entre socialistes i juntaires va produir-se en precampanya. En aquella reunió va pactar-se la creació de quatre equips de treball per abordar el referèndum, el finançament de Catalunya, la llengua i les competències en immigració. En aquella trobada, la delegació de Junts va estar composta per Carles Puigdemont, Jordi Turull i Míriam Nogueras. Mentre que, per part del PSOE, va fer-hi acte de presència el secretari d’Organització, Santos Cerdán.

Fa un parell de setmanes, Pedro Sánchez va manifestar en una sessió de control al Senat la seva voluntat de celebrar una nova reunió de la taula de diàleg entre Generalitat i Moncloa, en tant que ambdues parts van acordar tornar-se a veure les cares el primer trimestre del 2024. Ho deia, a més, en resposta a una pregunta sobre finançament plantejada per la senadora Sara Bailac. Però no s’havien convocat encara eleccions a Catalunya. La convocatòria electoral ha deixat en dic sec el compromís del president socialista.

Confiança sobre l’estabilitat de Sánchez després del 12-M

A la sala de màquines de Ferraz no es pronuncien encara sobre quin hauria de ser el soci de Govern de Salvador Illa si el líder dels socialistes catalans acaba convertint-se en president de la Generalitat després del 12-M. Assenyalen que el primer secretari del PSC ha de tenir autonomia a Catalunya.

Sigui com sigui, és probable que, en cas que sigui Illa qui acaba sent president de la Generalitat, ho faci en suport d’un dels dos principals partits independentistes. Les mateixes fonts no mostren preocupació per si ERC o Junts (la formació que en aquest escenari hipotètic quedaria fora de la governabilitat catalana) podrien llavors tombar el govern espanyol. Assenyalen que ambdues formacions independentistes tenen signats uns acords d’investidura en els quals es comprometen, segons interpreten a Ferraz, a mantenir dempeus Pedro Sánchez a la Moncloa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!