La CUP ha portat avui al Congrés dels Diputats una reforma legislativa que proposava una triple derogació. En primer lloc, la llei de seguretat ciutadana del 2015, també coneguda com a llei mordassa i un compromís llunyà tant del PSOE com de Podemos. En segon lloc, la modificació del Codi Penal del 2015, que va redefinir els delictes d’atemptat i alteració de l’ordre públic. I, finalment, la derogació del delicte de sedició del Codi Penal, que el govern espanyol també vol revisar. I ha estat justament la resistència dels socialistes la que farà naufragar la iniciativa. Avui ha tingut lloc el debat de presa en consideració, que es votarà al vespre. I no serà presa en consideració. Unidas Podemos sí que hi votarà a favor.
En la defensa de la iniciativa, la diputada Mireia Vehí ha denunciat que aquests tres instruments han servit a l'Estat per a gestionar "de forma autoritària l'ordre públic", amb Catalunya com a "laboratori repressiu". Ho ha situat en el marc d'una "criminalització del dret a la protesta" que va iniciar-se l'any 2015, amb el govern de Rajoy, i que no s'ha aturat. I ha conclòs al respecte: "Presentem la proposta per pura supervivència, perquè hi ha més de 3.000 persones represaliades a Catalunya per delictes d'ordre públic".
La iniciativa serà secundada per altres formacions, com Unidas Podemos o els partits independentistes i sobiranistes. La diputada Montse Bassa (ERC) ha carregat contra la "passivitat" del govern espanyol, que "implica legitimar i mantenir la repressió i l'autoritarisme". Míriam Nogueras (Junts) s'ha preguntat "quantes iniciatives més ens han de tombar aquí per deixar d'actuar de forma desacomplexada a Catalunya". Jaume Asens (Unidas Podemos) s'ha vist obligat a defensar que La Moncloa està fent passos.
Però tots aquests suports no seran suficient. La iniciativa de la CUP naufragarà, amb el vot el contra del PSOE. El PP, Ciutadans i l'extrema dreta de Vox també s'hi oposaran, com era d'esperar. La socialista Ana María Botella ho ha qualificat d'"ocurrència" i ha defensat que "no és possible derogar una llei sense alternativa". No fer-ho, ha avisat, seria la instauració de "la llei de la selva". I s'ha dirigit directament als cupaires: "Si de debò volen canviar les coses, condemnin la violència".