Moviment del PSOE al Congrés, registrant una iniciativa perquè, davant de la "democràcia limitada" que, segons el seu parer defensa Vox, el Parlament reafirmi que a Espanya es pot defensar "qualsevol mena d'objectiu polític sense exclusió" sempre que es faci per "mètodes pacífics". També que tots els partits, inclosos els que es posicionen en contra de la Constitució, tenen cabuda en el sistema vigent. Aquesta nova proposició no de llei, que els socialistes volen debatre al ple, es registra una setmana després d'una altra que crida a fer un 'cordó sanitari' a Vox rebutjant pactes amb partits "d'extrema dreta", com pot passar ara a Andalusia seguint la línia del govern de coalició de PP i Vox a Castella i Lleó
Els de Pedro Sánchez pretenen ara que el Congrés reafirmi "el seu compromís amb el sistema de democràcia oberta establert per la Constitució Espanyola, en el qual la participació política és un dret fonamental a través del qual és possible defensar qualsevol objectiu polític sense excepcions, sempre que l'esmentada defensa es realitzi per mètodes pacífics."
Diverses sensibilitats polítiques
Entre els motius, el PSOE argumenta que el mateix Tribunal Constitucional deixa clar en la seva jurisprudència que "no té cabuda un model en què s'imposi, no ja el respecte, sinó l'adhesió positiva a l'ordenament i, en primer lloc, a la Constitució". També recorre a l'Alt Tribunal per recalcar que són perfectament acceptables "concepcions que pretenguin modificar el fonament mateix de l'ordre constitucional" sempre que no es defensin a través d'activitats que vulnerin els principis democràtics o els drets fonamentals i que s'intentin aconseguir conforme als procediments de reforma que estableix la mateixa Constitució.
En aquest sentit, els socialistes parlen del model de "democràcia oberta" com un "gran encert" de la Constitució perquè ha permès "integrar democràticament les diverses sensibilitats polítiques" del país. Però, segons el seu parer, ha estat posat en qüestió amb "l'aparició de la ultradreta".
Suport de PP i Ciutadans
El PSOE denuncia que Vox no només titlla d'"il·legítims" als seus adversaris polítics, sinó que, el 2020 va arribar a sotmetre a debat al ple del Congrès una reforma de la Llei de Partits Polítics per obrir la porta a la il·legalització de formacions que, per exemple, "promoguin, justifiquin o exculpin el deteriorament de la unitat" d'Espanya o les que "col·laborin" amb aquelles que ho facin. Santiago Abascal havia registrat una proposició per reformar aquesta llei per il·legalitzar tots els partits independentistes, des d'ERC, Junts i la CUP, però també Bildu i fins i tot PNB i BNG. Abans, el 2019, els ultres van aprovar en l'Assemblea de Madrid una proposició no de llei que instava a la il·legalització. Aquell text va rebre el suport del PP i Ciutadans.
Crítics amb l'actitud de Vox
"La ultradreta planteja la il·legalització de qualsevol partit polític nacionalista o de qualsevol partit polític que pacti amb un partit nacionalista", com podria ser el cas del PSOE que s'ha recolzat en ERC i EH Bildu per tirar endavant algunes de les seves iniciatives parlamentàries. Els socialistes creuen que el plantejament ultra "exclou una part important de la població en la representació política" i ve a trencar el "consens existent" que totes les ideologies, inclosa la d'extrema dreta, poden participar en política tret que "justifiquin, exculpin o donin suport a la violència" per a la consecució dels seus objectius.