El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha dubtat aquest dijous que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, es reuneixi avui amb el president argentí, l'ultra Javier Milei, per "un amor intens vers el poble de l'Argentina" i s'ha pronunciat convençut que "ho fa per fer la punyeta". Així ho ha afirmat López en els passadissos del Congrés en ser preguntat per la trobada que mantindrà aquest divendres la presidenta madrilenya amb el mandatari argentí, a qui li lliurarà la medalla internacional de la Comunitat de Madrid.

El portaveu socialista ha argumentat que el poble de Madrid no es mereix "governar per fer la punyeta" i ha lamentat que "és el que té des de fa temps". Per a la líder de Más Madrid i ministra de Sanitat, Mónica García, la trobada de Díaz Ayuso amb Milei constitueix "una deslleialtat institucional bastant interessant". "És a això a què es dedica la senyora Ayuso. Res nou sota el sol, venint de la presidenta de la Comunitat de Madrid", ha criticat García.

Nova visita enmig de la crisi diplomàtica

La reunió es produirà durant la nova visita que farà a Espanya el governant argentí, aquesta vegada per a rebre el Premi Juan de Mairena 2024, en el context de tensió diplomàtica i personal entre Milei i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Una crisi iniciada quan el president argentí, en una visita no oficial a Espanya el 19 de maig per participar en un acte de Vox, acusés de “corrupta” la dona del president, Begoña Gómez, i desbarrés contra el socialisme, el qual titlla d'ideologia "cancerígena" i "satànica".

Entre retrets encreuats, el govern de Sánchez va acabar responent a la provocació amb la retirada de l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires. La disputa encara ha tingut diversos episodis més: Milei va titllar Sánchez de "kirchnerista sense bones maneres" i els socialistes van dedicar el seu vídeo de campanya de cara a les eleccions europees del 9 de juny a criticar Milei amb el lema 'Zurdas & zurdos per Europa', fent referència a la coneguda expressió del president argentí per a referir-se despectivament a les persones d'esquerres. D'igual forma, Milei ha continuat tirant dards enverinats a Sánchez en diverses entrevistes; aquest mateix dimarts l'ha qualificat de "covard" i l'ha comparat amb el president de Veneçuela, Nicolás Maduro.

Gira europea de Milei

Espanya serà la primera parada d'una gira europea que portarà Milei a Alemanya i la República Txeca, països on el president sí que es reunirà amb els respectius homòlegs, Olaf Scholz i Petr Fiala. En el cas del president alemany, la trobada serà diumenge i tindrà caràcter informal. S'espera que dissabte mateix deixi Madrid.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!