El PSOE culpa el PP d’haver “parasitat” aquest dijous el Senat en el seu aquelarre contra l’amnistia, Pere Aragonès i Pedro Sánchez. Fonts de la direcció socialista valoren el monòleg dels populars a la cambra baixa com una demostració que “Alberto Núñez Feijóo ha assimilat un discurs ultra”. “Li recomanem al PP tranquil·litat, respecte institucional i que assumeixin el resultat electoral”, assenyalen des del rovell de l’ou de Ferraz, en referència a l’amarga victòria —insuficient per entrar a la Moncloa— del PP el passat 23-J.

🔴 Pere Aragonès defensa l'amnistia al Senat, DIRECTE | Última hora de la Comissió de Comunitats Autònomes

Els socialistes consideren que el PP ha fet aquest dijous un acte “d’instrumentalització” de les institucions espanyoles. Ara bé, aquestes mateixes fonts eviten fer cap mena de valoració sobre el fons del discurs de Pere Aragonès. Des del PSOE continuen sense fer reaccions a la insistència de celebrar un referèndum d’autodeterminació, després que aquest dijous el president de la Generalitat hagi reiterat la seva voluntat de celebrar a Catalunya una consulta com l’escocesa de l’any 2014.

El PP acusa Pere Aragonès d’actuar com a portaveu de Pedro Sánchez

Paral·lelament, el PP ha acusat Pere Aragonès d’haver actuat aquest dijous a la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat “com a portaveu” de Pedro Sánchez. El president de la Generalitat ha fet una defensa de l’amnistia a la cambra  baixa, i ha assenyalat que aquesta serà la primera pedra per acabar celebrant a Catalunya un referèndum d’autodeterminació, pactat amb l’estat espanyol. Segons assenyalen fonts populars, “el PSOE ha permès” que el dirigent català posi sobre la taula les condicions que marcaran la investidura de Sánchez com a president del govern espanyol. El partit d’Alberto Núñez Feijóo lamenta, al cap i a la fi, que “no falta gaire” per escoltar el líder socialista fent una defensa d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya.

En aquesta mateixa línia s’han expressat alguns dels presidents autonòmics del PP que aquest dijous han participat en aquest aquelarre contra l’amnistia, Catalunya i el govern espanyol. Però l’andalús Juanma Moreno —que pretén abanderar l’ala més moderada del partit— ha donat les gràcies a Aragonès per haver participat en aquesta Comissió, tot i lamentar que el president de la Generalitat no s’hagi quedat a escoltar les intervencions dels presidents autonòmics espanyols. Génova, per la seva banda, lamenta que Aragonès hagi tractat Espanya “com un estat opressor que va perseguir injustament els líders del procés”. 

 

Aragonès evita la salutació oficial amb el president del Senat

Per altra banda, el president de la Generalitat ha evitat aquest dijous la salutació oficial amb el president del Senat. Els honors entre Pere Aragonès i Pedro Rollán s’han limitat a una tímida encaixada de mans als passadissos de la cambra baixa. El popular s’ha reunit en un saló amb tots els presidents autonòmics convidats al Senat aquest dijous per convertir la institució en un aquelarre del PP contra l’amnistia, Catalunya i el govern espanyol; i s'ha fet fotografies amb ells. Però el president de la Generalitat ha esquivat aquest gest i ha evitat una imatge en la qual aparegués en igualtat de condicions amb tots els barons del PP.

Aragonès, en canvi, s’ha reunit en una sala del Senat a les deu del matí amb el delegat de la Generalitat a Madrid, Joan Capdevila, i senadors d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, el PSC, i la diputada de Bildu al Congrés dels Diputats Mertxe Aizpurua. Un cop el rellotge ha marcat les onze del matí —hora d’inici de la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat—, Aragonès ha sortit ràpidament d’aquesta sala; i en el seu camí a l’hemicicle s’ha topat amb el president de la cambra, el popular Pedro Rollán, que és la quarta autoritat de l’estat espanyol. Tots dos han encaixat les mans, i el líder republicà ha reprès la seva marxa.

Pere Aragonès: “L’amnistia és el punt de partida i el referèndum, el destí”

Pere Aragonès ha sigut el primer a pujar a la tarima del Senat aquest dijous. Un cop ja era al faristol, el president de la Generalitat ha reivindicat l’amnistia com a “punt de partida” per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol. “L'amnistia no és un punt i final, sinó el punt de partida que té un destí: que la ciutadania catalana voti en un referèndum sobre el seu futur polític”, ha afirmat el president català. En la seva defensa del referèndum ha assenyalat que la consulta ha de realitzar-se “de forma acordada i reconeguda” en la línia del que es va fer a Escòcia el 2014.