El PSOE defensa que la comissió del Congrés dels Diputats que investiga l’Operació Catalunya “s’ampliï” i també abordi la implicació de Mariano Rajoy en la caiguda de la Banca Privada d’Andorra (BPA). El vicepresident primer de la cambra baixa, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, ha confiat aquest dilluns que la justícia acabi actuant en aquesta causa i “condemni” l’ús de les clavegueres de l’Estat contra l’independentisme per part d’aquell govern espanyol del PP. “Ens alegrem d’haver donat suport a la creació de la comissió”, ha manifestat el socialista en declaracions als mitjans de comunicació.
“Quan el PP està a l’oposició, posa en marxa tots els seus recursos i poders fàctics per enderrocar el govern de torn; ja va passar amb Felipe González, amb José Luis Rodríguez Zapatero; i ara amb Pedro Sánchez, un president que se l’ataca només per ser socialista”, ha indicat De Celis als periodistes. I ha continuat lamentant que quan els populars “estan al govern”, utilitzen “els poders que els atorga la presidència de l’executiu, com la policia patriòtica i tot el que hi ha al seu voltant”, ha lamentat el ‘número dos’ de la Mesa del Congrés dels Diputats.
Els ‘mails’ que impliquen Rajoy en la trama andorrana de l’Operació Catalunya
De Celis ha reaccionat d’aquesta manera a la informació difosa aquest dilluns per Rac1 que implica Mariano Rajoy de manera directa en la trama andorrana de l’Operació Catalunya. L’emissora ha publicat uns correus electrònics entre un dels espies adscrits al departament d'informació del CNI i José Manuel Villarejo. En aquests missatges es diu que el Centre Nacional d’Intel·ligència “segueix les ordres del president del govern espanyol” de tirar endavant aquesta operació.
Els correus posen de manifest que el llavors líder del PP va pactar amb qui era president d'Andorra, Antoni Martí Petit, fer caure un dels quatre grans bancs andorrans: la Banca Privada d'Andorra (BPA), i la seva filial a Espanya, el Banco de Madrid. La BPA va ser la triada perquè era on els Pujol havien guardat els fons entre el 2010 i el 2014, i la policia patriòtica estava convençuda que l'independentisme hi guardava milions d'euros.
En un altre correu electrònic enviat a Villarejo, aquest espia del CNI explica detalls de l'operació per carregar-se el banc i aconseguir tota la informació dels clients. En aquest punt, entren en joc els Estats Units. Per tal de fer caure aquest banc, van filtrar que la BPA gestionava conceptes com “Veneçuela”, “narcotràfic”, “Xina” o “Rússia” que van disparar totes les alarmes als EUA amb l'objectiu d'advertir el secretari del Tresor nord-americà que la BPA i la seva filial gestionaven diners presumptament il·lícits perquè l'Oficina de Control dels Delictes Financers dels Estats Units, el FINCEN, emetés una alerta en contra del banc.
Així, Espanya i Andorra tindrien un pretext per justificar la intervenció del banc perquè així semblava una operació dels EUA. La persona que va orquestrar aquesta operació va ser “BS”, Basilio Sánchez Portillo, un comandant de la Guàrdia Civil que, segons el correu, era col·laborador del CNI. Finalment, aconsegueixen que el FINCEN enviï l'alerta i poden intervenir i liquidar el banc per la via ràpida i extreure tota la informació dels clients. Tanmateix, deu anys després de la intervenció d'aquest banc no s'ha demostrat cap de les causes que el van fer caure.