El PSOE ja engreixa la maquinària de la investidura, i, si de moment hi ha hagut "converses" entre totes les parts, com afirmen de forma comuna, les negociacions directes amb els diferents partits que podrien donar el suport al govern PSOE-Sumar de nou dirigit per Pedro Sánchez ja estan a tocar. El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha afirmat que ja treballen en la investidura de Sánchez i parlen amb tots els grups polítics, perquè, assenyala, l'intent d'investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, previst d'aquí a tres setmanes, és "la crònica d'un fracàs anunciat", en tant que no té encara suports suficients i difícilment els aconseguirà. La dels socialistes, afirma, és l'única majoria viable, "la mateixa que es va aconseguir per formar la Mesa del Congrés". En aquest sentit, en ser preguntat sobre quan podria ser el torn de Sánchez, el portaveu socialista ha lliscat que la setmana del 17 d'octubre "hi haurà activitat parlamentària" i ha deixat una picada d'ullet per als periodistes que li han preguntat sobre si seria en aquestes dates: "No feu plans".
En referència als intents de ser investit del president popular i la ronda de converses que ha començat amb els diversos grups parlamentaris, Patxi López ha criticat aquest divendres en una entrevista a RNE que Feijóo està convertint-ho tot en un "vodevil i un disbarat absurd", en tant que "va començar la setmana dient que el PSOE és un partit seriós i d'Estat a qui volia demanar ajuda per governar, dimarts es va reunir amb Pedro Sánchez i li va demanar ajuda per derogar el 'sanchisme' —quan va proposar que el deixessin governar dos anys amb la condició de fer diversos 'pactes d'Estat'— i quan el líder socialista li diu que no, arribem a dimecres i el PSOE ja no és un partit d'Estat"; i, conclou, "és ridícul".
Sobre les paraules de Feijóo d'aquest dijous, quan es va preguntar per què als socialistes "els molesta" que parlin amb tots els partits, en referència a la ronda de contactes que porta a terme el president popular per a la investidura, Patxi López ha argumentat que els socialistes no tenen cap problema amb això i que faci aquesta pregunta internament, fent referència a Ayuso. "És el que hauria d'haver fet durant aquests darrers anys", afirma el portaveu socialista, que assenyala que "l'únic que ha fet el PP ha estat insultar, insultar a una majoria dels representants de la ciutadania al Congrés". "Socialcomunistes, bolivarians, trenca pàtries, filoterroristes... I ara va a parlar amb ells per si aconsegueix quatre vots", ha ironitzat López, que ha criticat que si el PSOE pacta amb els partits independentistes és atacat pels populars, però si ho fa el PP és "per responsabilitat".
Evita parlar d'amnistia, però apel·la a una "solució política"
Preguntat sobre la possibilitat de l'amnistia pels encausats per l'1-O, Patxi López ha evitat contestar clarament, seguint la postura ambigua que ja han mostrat tots els dirigents socialistes, i ha afirmat que ells "parlen de política per solucionar els problemes polítics", que, afirma, és el que "funciona", i ha remès als indults i l'"estabilitat, relacions institucionals i convivència" aconseguides durant els darrers anys a Catalunya. Tot, però, "dins el marc de la Constitució", que "marca els límits". Els dos punts principals de la política de pactes del PSOE, afirma López, són el marc de la Constitució i pactar per arribar a acords dins d'aquest. Així i tot, el portaveu socialista ha insistit en l'ambigüitat per "discreció" en les conversacions i ha afirmat que tot pacte real al qual s'arribi serà públic.
Contra la proposta d'Urkullu
Sobre la proposta del lehendakari Íñigo Urkullu, de fer una "convenció constitucional" per reinterpretar la Constitució sense canviar-la per avançar cap a un estat plurinacional, Patxi López ha insistit que aquesta no és la proposta del PSOE i que no la comparteixen perquè, diu, prioritzen la "igualtat" entre territoris de l'Estat, i no que hi hagi "diverses velocitats", en referència als beneficis d'autonomia proposats pel lehendakari per a Catalunya, País Basc i Galícia.