El PSOE canvia de parer i, finalment, veu amb bons ulls que Mariano Rajoy comparegui en una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats. Els socialistes han registrat la petició de citar l’expresident espanyol a la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya que es va constituir fa dues setmanes i que ara ha d’aprovar el seu pla de treball. El PP també demana que compareguin altres exdirigents del PP i del govern espanyol: María Dolores de Cospedal (exministra de Defensa i exsecretària general del PP), Cristóbal Montoro (exministre d’Hisenda), Jorge Fernández Díaz (exministre de l’Interior) o Alícia Sánchez Camacho (expresidenta del PP català i actual diputada a l’Assemblea de Madrid). En un escrit signat conjuntament pel PSOE i Sumar, les dues formacions també sol·liciten que compareguin tres excaps superiors de la Policia Nacional a Catalunya, dos exsecretaris d’Estat de Seguretat, un exdirector general de la Policia Nacional i un exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya.

La voluntat del PSOE de citar Mariano Rajoy es contraposa amb el posicionament del PSOE l’abril del 2023, quan va fer pinça amb el PP per blindar la figura de l'expresident espanyol i evitar que hagués de comparèixer a la Comissió d’Investigació sobre les actuacions del Ministeri de l’Interior durant el govern del Partit Popular en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen alts càrrecs i comandaments policials amb l'existència d'una trama parapolicial. Es van convocar únicament José Manuel Villarejo i Higini Cierco. Tanmateix, a causa de l’avançament electoral, només va comparèixer l’excomissari de la Policia Nacional, que va assenyalar Rajoy com a cervell de l’Operació Catalunya. En aquell cas, doncs, la comissió es va saldar amb una única compareixença enmig l’intent del PSOE de diluir l’Operació Catalunya en una comissió d’investigació per la Kitchen. Just fa dos mesos, Rajoy va desafiar la comissió de l’Operació Catalunya: “Ho tenen cru per portar-ho als tribunals”, va proclamar en un acte a Boadilla del Monte.

Fonts socialistes apunten que el canvi de parer del PSOE es deu a les noves informacions que s’han publicat les darreres setmanes sobre la relació de Rajoy amb l’Operació Catalunya. Ara fa dos mesos, ElNacional.cat va publicar els Papers de l’Operació Catalunya, que confirmaven la implicació de l’aleshores president espanyol en l’espionatge a polítics i empresaris catalans. Les veus del PSOE obrint la porta a citar Mariano Rajoy al Congrés dels Diputats venen de lluny. La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, va sostenir el passat mes de gener que “no s’ha de descartar la compareixença de cap membre de l’anterior administració del PP” perquè és “fonamental” esclarir uns “fets d’extrema gravetat”. El mateix dia, i en la mateixa línia, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, va verbalitzar l’objectiu de “conèixer la veritat i que es depurin totes les responsabilitats fins a les últimes conseqüències”.

 

ERC vol que compareguin Manuel García-Castellón i el fiscal Javier Zaragoza

Per la seva banda, Esquerra Republicana demana la compareixença, entre altres, de Manuel García Castellón (jutge de l’Audiència Nacional), Javier Zaragoza (fiscal del Tribunal Suprem) i Hermenegildo Alfredo Barrera (titular del Jutjat d’Instrucció 13 de Madrid). Així mateix, els republicans també volen que compareguin Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría (exvicepresidenta del govern espanyol), José Manuel Villarejo (excomissari de la Policia Nacional), mitja dotzena de ministres populars, líders del PP com Pablo Casado o Alberto Núñez Feijóo i noms rellevants de l’independentisme català, com l’expresident Artur Mas o el líder d’ERC, Oriol Junqueras. Ara bé, el govern espanyol ha tornat a tancar la porta aquest dimarts a la compareixença de jutges al Congrés i ha reiterat el veto que ja va plantejar Pedro Sánchez el desembre.

La llista completa del PSOE i Sumar: 22 noms, la majoria relacionats amb governs del PP

El llistat íntegre de compareixences que demanen els dos partits que formen part del govern espanyol l’integren 22 persones: cinc exdirigents del Partit Popular, un grapat d’excàrrecs d’Interior i de la Policia Nacional, l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya, un dels antics màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra, un periodista i un exsoci de José Manuel Villarejo:

  1. Mariano Rajoy, expresident del govern espanyol
  2. María Dolores de Cospedal, exministra de Defensa i exsecretària general del PP
  3. Cristóbal Montoro, exministre d’Hisenda
  4. Jorge Fernández Díaz, exministre de l’Interior
  5. Ignacio Ulloa Rubio, secretari d’Estat de Seguretat entre el desembre del 2011 i el gener del 2013
  6. Francisco Martínez Vázquez, secretari d’Estat de Seguretat entre el gener del 2013 i el novembre del 2016
  7. Ignacio Cosidó Gutiérrez, exdirector general de la Policia Nacional
  8. Alícia Sánchez Camacho, expresidenta del PP català i actual diputada del PP a l’Assemblea de Madrid
  9. José Ángel Fuentes Gago, excap de gabinet del director adjunt operatiu de la Policia Nacional
  10. Daniel Alfonso Laso, exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya
  11. Manuel Vázquez López, excap de la UDEF
  12. Marcelino Martín Blas, excap d’Assumptes Interns de la Policia Nacional
  13. Agustín Castro Abad, cap superior de la Policia Nacional a Catalunya entre el 2012 i el 2015
  14. Sebastián Trapote Gutiérrez, cap superior de la Policia Nacional a Catalunya entre el 2015 i el 2017
  15. Narciso Ortega Oliva, excap superior de la Policia Nacional a Catalunya
  16. Eugenio Pino Sánchez, director adjunt operatiu de la Policia Nacional entre el 2012 i el 2016
  17. José García Losada, excomissari i màxim responsable de la Comissaria General de Policia Judicial entre el juliol del 2012 i l’octubre del 2013
  18. Bonifacio Díaz Sevillano, agregat d’Interior a Andorra entre el 2012 i el 2013
  19. Celestino Barroso Cos, agregat d’Interior a Andorra entre el 2014 i el 2017
  20. Higini Cierco, un dels antics màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra
  21. Pedro Agueda, periodista d’elDiario.es
  22. Rafael Redondo Rodríguez, exsoci de José Manuel Villarejo a CENYT
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!