El PSOE ha denunciat a la Fiscalia l’atonyinament a un ninot amb el rostre de Pedro Sánchez que es va produir la nit de Cap d’Any durant les protestes al carrer Ferraz de Madrid. En l’escrit, de 59 pàgines, els socialistes asseguren que es podrien haver comès, entre altres, els delictes d’injúries, amenaces, incitació a l’odi i contra l’honor.
El PSOE sosté que aquests fets “excedeixen de la crítica política” i col·loquen el partit i Pedro Sánchez “a l’objecte de la diana d’una exaltació de conductes amb tints violents, d’odi, d’hostilitat i discriminació” que “inciten a actituds no legítimes” i posen en risc “encara que abstracte, la seva pròpia seguretat i integritat personal”. A parer del PSOE, són unes actituds amb una “clara actitud amenaçadora” i que “no poden ser emparades per la llibertat d’expressió”.
Un “autèntic linxament” amb “joia i expectació”
Al llarg de vint pàgines, l’escrit relata les protestes al carrer Ferraz la nit de Cap d’Any a través d’una descripció minuciosa amb fotos i detalls de la seqüència dels fets. Els socialistes expliquen que, en una concentració d’unes 300 persones amb banderes i càntics franquistes, es va apallissar violentament un ninot que simbolitzava Pedro Sánchez i el presentava “com un dictador” tractant-lo d’identificar amb l’Alemanya nazi a través d’un braçalet amb les sigles del PSOE. Els autors van fer servir “objectes o directament els punys i puntades de peu” mentre eren “aclamats per la resta i gravats pels assistents”. Es va produir, indiquen, un “autèntic linxament” amb “joia i expectació” fins a deixar la pinyata “completament destruïda”, amb “gran alegria” per part dels assistents.
Pel PSOE, la pallissa al ninot de Sánchez va suposar el “colofó” de la “fustigació” a la qual s’han vist sotmeses les seus del PSOE les últimes setmanes. A més, els socialistes també recorden les declaracions de Santiago Abascal, avisant Sánchez que “hi haurà un moment que el poble voldrà penjar-lo dels peus”, i alerten que “de la gravetat de la metàfora s’ha passat a la gravetat de simulació dels fets” i “de l’amenaça de la paraula s’ha passat a l’amenaça amb els fets”.
L’escrit també parla sobre els impulsors de les protestes: Revuelta i Noviembre Nacional, dues plataformes que “no són associacions ni fundacions legalment constituïdes”. El PSOE assenyala Plataforma 711 i Asoma com a “entitats que sí que gaudeixen de fórmules jurídiques”.
Injúries, amenaces, delictes d’odi i incitació a la violència
Després de repassar els fets que es van produir a Ferraz, el PSOE detalla els delictes que s’haurien pogut cometre durant les protestes. Fa referència al delicte d’injúries contra autoritat en exercici del seu càrrec (articles 205 i 208 del Codi Penal), al delicte d’injúries i amenaces greus al govern espanyol (article 504.1), a les amenaces a Pedro Sánchez com a particular (article 169.2) i contra el PSOE i els militants socialistes com a col·lectiu social (article 170.1), a la incitació a la violència contra el president del govern espanyol i el col·lectiu que representa el PSOE (article 18.1) i als delictes d’odi (article 510).
Així mateix, l’escrit apunta que podria tractar-se d’incitació a l’odi contra el PSOE, Pedro Sánchez i la seva ideologia i hi podria haver un delicte de reunió o manifestació il·lícita (article 513). Afegeix que tots aquests presumptes delictes s’haurien comès “amb una absoluta gravetat en gaudir d’una total publicitat, ja que van ser retransmesos per diversos canals a través d’Internet”.
Des del PSOE argumenten que les expressions utilitzades i les accions realitzades suposen una “agressió il·legítima a l’honor” amb un llenguatge i uns actes “absolutament injuriosos i vexatoris” i que impliquen “l’assenyalament públic d’un col·lectiu”. La conducta denunciada és “el clar exemple” d’una “motivació discriminadora”, rubrica el text.
El discurs generador d’odi “no té empara” a la Constitució
De la mateixa manera, els socialistes sostenen que el discurs generador d’odi i discriminació “no té empara ni cobertura” en els drets constitucionals de llibertat d’expressió i llibertat ideològica. Encara que aquestes llibertats protegeixen l’expressió d’idees “rebutjables i molestes per algunes persones”, el PSOE argumenta que “no poden donar cobertura al menyspreu i l’insult” o a l’escenificació d’actuacions “violentes o intimidatòries de generació de sentiments d’hostilitat contra ells”.
“Encara que la llibertat d’expressió tingui un àmbit d’acció molt ampli, emparant fins i tot la crítica més molesta o feridora, en la seva comunicació o exteriorització no és possible sobrepassar la intenció crítica pretesa donant-li un matís injuriós, denigrant o desproporcionat”, conclouen.
El PSOE assenyala Vox
Al final del seu escrit, el PSOE assevera que les accions que s’han anat produint les últimes setmanes i que “van desembocar” en els fets de Cap d’Any “sembla que tenen un nexe comú” a través de Vox i demana que s’investiguin aquestes connexions per determinar possibles responsabilitats penals.