El PSOE ha descartat tocar l'autodeterminació de gènere a la llei trans, però encara té dubtes. Així ho han avançat aquest dijous fonts del grup socialista tant a Efe com a Europa Press, que parlen de preocupació al voltant de la seguretat jurídica de la norma i l'equiparació de la violència de gènere amb violències que es registren en el col·lectiu LGTBIQ+. Aquesta presumpta seguretat jurídica ha servit d'excusa als socialistes per endarrerir la llei trans amb l'ampliació del termini per presentar esmenes al projecte. Un endarreriment que ha fet enfadar al col·lectiu LGTBIQ+, a Unidas Podemos, al Ministeri d'Igualtat... i a la diputada Carla Antonelli, que ha abandonat el PSOE per aquest motiu.

El grup socialista s'ha escudat en el fet que l'ampliació del termini per presentar esmenes al projecte servirà per "donar seguretat jurídica a la llei", perquè saben que el Partit Popular i la ultradreta la recorreran davant del Tribunal Constitucional. "El legislatiu pot millorar la llei i fer-la més robusta davant d'aquests atacs dels qui són vertaders enemics dels drets dels col·lectius", han subratllat les fonts.

"Cap retrocés" a la llei trans

Malgrat l'excusa, els socialistes han volgut deixar clar que descarten tocar l'autodeterminació de gènere en les esmenes a la llei trans. És un dels principals eixos del projecte, el dret a canviar de sexe sense informes mèdics. Així, la norma despatologitza les persones trans i estableix que el canvi de sexe registral es podrà fer a partir dels 12 anys: entre els 12 i els 14 anys es requerirà aprovació judicial; entre els 14 i els 16, l'assistència de pares o tutors; i a partir dels 16 no hi haurà cap limitació. Però el PSOE encara té dubtes, tant amb l'esmentada seguretat jurídica com amb l'equiparació de la violència de gènere a les violències que es registren en el col·lectiu LGTBIQ+. L'article 65 del projecte de llei contempla que quan hi hagi una condemna o una ordre de protecció per violència familiar LGTB-fòbica o intragènere, les víctimes tindran els mateixos drets laborals i de Seguretat Social que s'atribueixen a les víctimes de violència de gènere.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que no permetrà "cap retrocés" respecte del que s'havia pactat en el projecte de llei trans. A més, ha reconegut que viu amb "moltíssima preocupació" l'endarreriment en la tramitació de la norma i les possibles esmenes que qüestionaran aspectes centrals del text. "Suposa posar en risc que pugui ser aprovada abans de finals d'any", ha lamentat aquest dijous en una entrevista a TVE. En canvi, els socialistes han respost a Montero i han dit que la majoria de les lleis s'esmenen en període de tràmit parlamentari. Però també han reconegut que és fàcil que la llei trans tiri endavant i han criticat l'existència de veus interessades en incitar la confrontació, alhora que han admès un debat intern en el PSOE sobre la legislació.