Una delegació del PSOE ha desembarcat aquest divendres a Suïssa amb l'objectiu de reunir-se amb el líder de Junts, Carles Puigdemont, per tal de refer l'entesa parlamentària amb el seu partit després de l'última plantofada que el govern de Pedro Sánchez va patir al Congrés dels Diputats amb la votació de la proposició de llei de regulació dels lloguers de temporada. Segons ha avançat elDiario.es, el secretari d'organització dels socialistes, Santos Cerdán, ha aterrat a Suïssa, juntament amb altres membres del partit, per negociar amb Puigdemont. A preguntes d'ElNacional.cat, el PSOE no ha desmentit aquesta informació i ha reiterat una màxima habitual: "Transparència en els acords, discreció en les negociacions". Aquest diari ja va informar ahir que el PSOE preparava una nova reunió a l'estranger amb Junts, que emmarcava dins la "normalitat" entre ambdues formacions, ja que en el pacte per investir Pedro Sánchez de l'any passat van acordar reunir-se mensualment, i ara tenien una trobada pendent des de l'agost. Santos Cerdán ha estat el líder del PSOE d'aquestes negociacions, i ja ha mantingut diverses reunions amb Puigdemont a Ginebra i a Brussel·les. Aquesta serà la primera que es produirà des

L'aprovació de la senda del dèficit, l'objectiu del govern de Sánchez

La reunió es produirà en un moment delicat per al govern espanyol, que després d'incomptables derrotes a la cambra baixa, la pròxima setmana s'enfrontarà a un moment clau per a la legislatura de Pedro Sánchez: l'aprovació de la senda de dèficit. Junts ja va tombar-la el mes de juliol exigint canvis i el Consell de Ministres l'ha tornat a aprovar aquesta setmana sense introduir-ne cap modificació. Amb tot, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va instar aquest dijous Junts a "reflexionar" i votar a favor de la senda de dèficit argumentant que no fer-ho perjudicaria els 300 ajuntaments on governen.

Puigdemont va deixar-li clar que si res no canviava, tornarien a votar 'no', posant en risc l'aprovació dels pressupostos del 2025. La baixa execució pressupostària de l'Estat a Catalunya el 2023 —del 45%, en comparació amb el 212% executat a Madrid— és el que va precipitar l'oposició de Junts a la senda de dèficit el passat juliol, moment en què va instar a l'executiu de Sánchez "corregir el baix percentatge d'execució d'inversions a Catalunya". Una qüestió que el president a l'exili ha recordat de nou aquesta setmana, alhora que ha instat els socialistes a "mirar bé els quaderns de notes" i recordar les exigències de Junts per donar suport a Sánchez al Congrés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!