Junts per Catalunya demana que es retirin els tres decrets llei de les votacions al Congrés que s’han de celebrar aquest dimecres i negociar-ne el contingut per —més endavant— tornar-los a presentar un cop ja estigui tot acordat. Són els tres decrets anticrisi presentats pel govern espanyol, que, segons la formació independentista, envaeixen competències de la Generalitat i que, sobretot, un d’ells conté un punt que pot lapidar l’amnistia. El PSOE, però, s’enroca. El secretari d’organització del partit, Santos Cerdán, ha dit aquest dilluns que de cap de les maneres. Mantenen la votació dels decrets llei, i adverteixen que totes aquelles formacions que hi votin en contra “hauran d’explicar-ne els motius”, recordant que es tracta, en gran mesura, de decrets “per avançar com a societat” i “rebaixar els preus”.
María Jesús Montero ja advocava aquest dilluns per “explorar el perímetre per si hi ha altres qüestions que es puguin incorporar” a una negociació amb Junts. Donava per fet que el punt que lamina l’amnistia s’ha de mantenir tal com apareix al decret llei. Ara bé, més tard Santos Cerdán ha matisat que l’actitud dels socialistes serà passiva: “veure quines propostes fa” Junts per Catalunya per pal·liar els efectes d’uns decrets que envaeixen competències i atempten contra l’amnistia. Fonts del PSOE apunten que els independentistes, en privat, els admeten que el punt de l’amnistia és una directiva europea i que són conscients que és una mesura irreversible. Però aquesta és la versió que donen els socialistes en privat, no la que dona Junts.
El motiu més gran que duu Junts a posicionar-se en contra dels tres textos és un punt que figura en un d’aquests decrets ‘òmnibus’: modifica la llei d'enjudiciament civil d’una manera que permet a la justícia espanyola deixar en standby l’amnistia fins que el TJUE no es pronunciï sobre les qüestions prejudicials que se li plantegin. Això podria lapidar la norma, en tant que un pronunciament provinent d’Europa podria demorar-se, tranquil·lament, fins a dos anys.
Esquerra Republicana ja ha dit aquest dilluns que, no obstant això, votarà a favor dels tres decrets llei. Junts per Catalunya, però, es manté en el ‘no’: reclama a Pedro Sánchez que retiri els decrets llei i que s'assegui a negociar com refer-los perquè pugui comptar amb el suport d’aquesta formació independentista. També Podemos fa la guitza al PSOE. Els morats estudien votar en contra del subsidi d’atur aprovat al Consell de Ministres del mes de desembre passat. Segons Podemos, suposa una retallada de les pensions de jubilació per a més grands de 52 anys. Suposa, a més, una guerra oberta amb Yolanda Díaz, en tant que la mesura depèn del Ministeri de Treball, en mans de la líder de Sumar.
El PP, una alternativa?
Però el govern espanyol té alternatives, per molt que semblin complicades: el PP. Si bé en un costat té l’amnistia com a principal escull, a l’altra banda hi té els populars reclamant el següent: deflactar la tarifa de l’IRPF a les persones amb ingressos inferiors a 40.000 euros, baixar l’IVA a la carn, el peix i les conserves, i reconsiderar l’augment de l’IVA a la llum i el gas. Des del PSOE admeten que, hi estiguin d’acord o no, el PP “fa propostes que sí que estan dins del marc de les qüestions dels decrets llei”, i no tanca la porta a un acord d’última hora. De fet, fonts del PP i del PSOE confirmen que en les darreres hores Cuca Gamarra i Félix Bolaños han mantingut converses telefòniques. Aquest dilluns, però, Feijóo ha dit dues idees interpretables de manera oposada: que el PP no ha vingut a solucionar els "problemes interns" de Sánchez però que el seu partit sempre serà una "xarxa de seguretat" dels espanyols.