El PSOE tanca files amb el discurs del rei Felip VI i, fins i tot, se'l fa seu. El rei espanyol va defensar la Constitució com a marc de convivència entre els ciutadans de l'Estat i, per això, la presidenta socialista, Cristina Narbona, ha posat especial èmfasi en el concepte de "convivència", argument pel qual el PSOE i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va sortir del pas defensant l'amnistia. "És el marc idoni per conservar, preservar la convivència i garantir el progrés d'Espanya", ha dit Narbona, defensant la unitat d'Espanya en la "diversitat".
El PSOE i PP eviten el xoc
Els socialistes espanyols segueixen defensant la Constitució espanyola i aposten per preservar la unitat d'Espanya a través de "la diversitat de llengües, de cultures i institucions". Els socialistes fan una picada d'ullet a la plurinacionalitat que s'ha vist reflectida en les passades eleccions espanyoles i que ha obligat el PSOE a moure fitxa. "Aquesta unitat en la diversitat ens fa un país més fort i garanteix aquesta necessària convivència", subratlla Narbona. Alhora, el PSOE també defensa el paper del poder legislatiu, del poder executiu i del judicial. "Són eines fonamentals per la democràcia", subratlla.
Per la seva banda, el PP ha evitat un nou xoc amb el PSOE i utilitzar de forma partidista el discurs de Felip VI. Per això, la seva secretària general, Cuca Gamarra, ha assegurat que el rei ha demostrat el seu "compromís" amb la feina de cap d'Estat. "El Rei va assenyalar, encertadament, que fora de la Constitució no hi ha convivència en pau, no hi ha llibertat i no hi ha estabilitat. Per això, ens sumem a aquesta crida que ha reiterat a tots els poders i institucions, no només de respectar la Constitució, sinó de mantenir viu el seu esperit", ha sostingut la secretària general del PP en un vídeo difós pel partit.
Sumar es desmarca de PP i PSOE: "Ancorat al passat"
En canvi, qui s'ha volgut desmarcar dels dos principals partits espanyols és Sumar. Els de Yolanda Díaz marquen una divisió ja coneguda entre els dos partits de l'executiu de Pedro Sánchez. I és que la seva portaveu al Congrés, Marta Lois, ha qualificat el discurs de Felip VI "d'ancorat al passat". "No va parlar dels problemes que preocupen als espanyols", ha criticat Lois, assegurant que el discurs del rei espanyol va ser "decebedor". De fet, ha criticat que "no es dirigís als gallecs" per reconèixer "la pluralitat de l'estat" i que no mencionés "l'extrema dreta" o el conflicte entre Israel i Palestina. "Era el moment per exigir l'alto el foc i que es respecti el dret internacional", assegura.
L'extrema dreta de Vox simplement s'ha limitat a fer-se eco íntegrament del penúltim paràgraf del discurs de Felip VI. "Espanya seguirà endavant. Amb determinació, amb esperança, ho farem junts; conscients de la nostra realitat històrica i actual, de la nostra veritat com a Nació. En aquest camí estarà sempre la Corona; no sols perquè és el meu deure com a Rei, sinó també perquè és la meva convicció", diu el paràgraf al qual s'ha fet seu Vox.