El PSOE ha convocat reunió extraordinària de l'Executiva Federal, després que s'hagi conegut la sentència del cas Gürtel, on el Partit Popular és condemnat per ser "partícip a títol lucratiu" de la trama. Els socialistes diuen voler analitzar la "situació política" després de la proposta de Podemos de presentar una moció de censura contra Mariano Rajoy. Fonts del partit expliquen que és "inacceptable la resposta del PP y el govern espanyol davant de la sentència", qui ha dit que no li "afectava" el cas, mentre que a Ferraz sí asseguren que "implica políticament" Rajoy.
La reunió serà a les 11h i algunes federacions s'han mostrat a favor d'estudiar la moció de censura, per bé que el PSOE és reticent a què aquesta hagi de cursar amb el suport dels independentistes catalans. Així va quedar palès a l'estiu, quan ERC i PDeCAT van oferir el seu suport a Sánchez per a una moció contra el president espanyol, a canvi de res, però aquesta no va prosperar pel vet de l'executiva als independentistes catalans, escasses setmanes abans de l'1-O.
El fet és que la possibilitat d'una moció de censura entronca amb els plans de Sánchez d'exhibir un talant més "d'home d'Estat", a causa del nomenament del president Quim Torra, on el socialista mantenia acords amb el govern espanyol per Catalunya i s'albirava una possible entesa en pensions, finançament i pla d'aigua entre PP-PSOE, amb la idea de rellançar-se envers Ciudadanos, com explicava aquest mitjà fa unes setmanes. El propi Rajoy s'havia dit "satisfet" amb el secretari general, aquest matí en una entrevista a la cadena COPE, perquè no feia "declaracions extermporànies" – a diferència d'allò que insinuava sí faria Albert Rivera.
En aquest estat de coses, la primera dirigent territorial socialista en demanar obertament una moció de censura ha estat la secretària general del Partit Socialista de Navarra, María Chivite. A través del seu compte a Twitter, ha anunciat que li havia transmès a Sánchez que considera "inassumible que en un sistema democràtic tenir al capdavant del govern un partit condemnat per corrupció".
Des d'altres federacions socialistes creuen que la sentència de la Gürtel obliga almenys a "valorar com una possibilitat certa" la presentació d'una moció de censura, per bé que assenyalen com a línia vermella que no s'hauria de traspassar el que la seva aprovació depengués dels vots dels partits independentistes.